Velika Kladuša: Sjednica Općinskog vijeća zvanično nije ni održana

Iako je tri i po sata utrošeno na raspravu o dnevnom redu, u konačnici nije usvojen

Velika Kladuša je uz Bihać, općina koju u velikom broju pohode ilegalni migranti.  Dolaskom ljepših dana na stotine ih svakodnevno dolazi  na ovo područje.

 Više od 700 smješteno je u privremeni migrantski centar, nekadašnja firma Miral u Polju, a značajan broj u privatnom smještaju. Situacija je identična kao i u Bihaću. Njihov boravak opeterćuje stanovništvo ove lokalne zajednice, učestala su krivična djela, provale i krađe. I oni, poput Bišćana, sami nose teret krize. U namjeri da krizi pristupe na zakonit način, opozicija u Općinskom vijeću inicirala je danas održavanje tematske sjednice posvećene ovom problemu. Migrantska kriza zbog koje su se danas okupili vijećnici Velike Kladuše, bila je na marginama njihovog interesovanja. Kako smo i naveli,  iako je tri i po sata utrošeno na raspravu o dnevnom redu,  u konačnici   nije usvojen, piše RTV USK.

Opozicija je osujećena u namjeri da u zakonske okvire pristupi rješavanju krize koja poprima zabrinjavajuće razmjere. Da li će biti moguće postići konsenzus oko ovog,  ali i ostalih  pitanja , teško je reći. Prije skoro godinu dana  zajedno su rekli NE migrantskim centrima, ali se u međuvremenu politička klima u Vijeću izmijenila. Ukoliko se ubrzo nešto ne promijeni, građani Velike Kladuše i rubnih naselja problem migranata rješavat će , kao i do sada, sami.