Sjednica Rijaseta IZBiH: Naloženo pripremanje instrukcija o organizaciji života u toku ramazana

rijaset
Danas je u Sarajevu održana 20. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Pored ostalih planiranih aktivnosti na sjednici Rijaseta, razmatran je Prijedlog ramazanskih aktivnosti u ovoj godini, zbog trenutne situacije koja je zadesila našu zemlju i svijet, te je shodno tome zadužena Uprava za vjerske poslove da pripremi detaljnu instrukciju o organizaciji vjerskog života tokom ramazana u vanrednim okolnostima.

Rijaset daje saglasnost Upravi za vanjske poslove i dijasporu na formular prema kojem će Uprava provesti anketu u džematima Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj radi aplikacije i provođenja procesa za dobijanje statusa korporacije javnog prava. Razmatran je i usvojen Prijedlog plana upisa studenata na fakultetima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u 2020/2021. akademskoj godini kao i Prijedlog za imenovanje Osnivačkog odbora Medrese "Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“ u Banjoj Luci, javlja klix.ba.

Pored ramazanskih aktivnosti, kao i provođenja upisa na fakultete Islamske zajednice u BiH, razmatran je i prijedlog polaganja mature u medresama. 

Da napomenemo da je i Islamski pedagoški fakultet u Bihaću na svojoj zvaničnoj facebook stranici objavio online formular za upis studenata u akademsku 2020/2021. godinu.