Skaka u Washingtonu: Sarajevo prepoznaje nemjerljivu ulogu SAD-a u odbrani BiH

Zajednički promoviramo ujedinjenu, multietničku i demokratsku Bosnu i Hercegovinu. Sarajevo sa svojim crkvama, džamijama i sinagogama, srce je multietničke, multikulturalne i multireligijske zemlje, rekao je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka tokom manifestacije u Washingtonu kazao je kako Bosna i Hercegovina i Sarajevo prepoznaju i cijene nemjerljivu ulogu Sjedinjenih Američkih Dražava u odbrani i izgradnji države, prenosi Anadolu Agency (AA).

Program je održan u organizaciji Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu (ACBiH).

“Zajednički promoviramo ujedinjenu, multietničku i demokratsku Bosnu i Hercegovinu. Sarajevo sa svojim crkvama, džamijama i sinagogama, srce je multietničke, multikulturalne i multireligijske zemlje. Stoga mi je bila čast da prisustvujem i podržim manifestaciju u organizaciji ACBiH u Whittemore House u Washingtonu”, poručio je Skaka.

Priznanja za sve što su učinili za Bosnu i Hercegovinu, posebno na njezinom putu ka stabilnoj državi koja stremi Evropskoj uniji (EU) i NATO članstvu ove ugledne organizacije dobili su senator John McCain (posthumno), ambasadorice Swanee Hunt i Maureen Cormack, general major Linda L. Singh, kapetanica Maida Kalic - Zheng i Mahira Tanović.

Na svečanosti su prisustvali i dužnosnici State Departmenta, odnosno Matthew Palmer, zamjenik državnog tajnika u Uredu za evropska i euroazijska pitanja zadužen za Zapadni Balkan i Egejsko more čim su prijateljski i partnerski odnosi dodatno učvršćeni.

“SAD su odobrile projekt koji će nam omogućiti da do septembra 2020. godine Sarajevo očistimo od mina. To je projekt od vitalne važnosti. Posebno želim čestitati predsjednici ACBIH Ajli Delkić na istrajnom i nepokolepljivom radu u interesu Bosne i Hercegovine i njenih građana”, zaključio je Skaka, navodi se u saopćenju Odjeljenja za odnose s javnošću Gradske uprave Grada Sarajeva.