Skandal za skandalom: Erdogan u BiH širio antizapadnu histeriju, pljuvao protivnike Izetbegovića. U Srbiji ostavio milione dolara

erdogan

Nakon jučerašnje posjete predsjednika Turske Sarajevu i današnje posjete Beogradu postalo je jasno – predsjednik Turske i kum Bakira Izetbegovića na BiH gleda kao na neosmansku koloniju.

Erdogan je tokom jednodnevne posjete u suštini ispalio standardne floskule o bratskim narodima i da će Turska uvijek biti uz BiH, no čini se da će turski kapital biti u Srbiji.

Oduševljenje turskim autokratom tako je jučer na sve strane frcalo iz trojice članova Predsjedništva BiH kojima je Erdogan kazao da je uz njih. To je to. I da, potpisali su sporazum o razmjeni tajnih podataka (protokolarno, standardni sporazum), te olakšice za građane pa ćemo tako sad s ličnom kartom moći Tursku.

A o tome kakvu predstavu o svijetu, Turskoj, a posebno BiH u takvom svijetu ima Erdogan jasno je iz njegovog govora u Rijasetu Islamske zajednice BiH gdje je dočekan i oslovljen sa titulom ‘jednog od najvećih sinova našeg umeta’ i to od reisa Husein ef. Kavazovića.

Erdogan je tu potvrdio da mu je Alija Izetbegović Bosnu i Hercegovinu ostavio u emanet, te je popljuvao Zapad sve uz aplauz okupljenih imama. Erdogan je uspio hvaliti i Izetbegovića mlađeg kako bi mu pomogao u predizbornoj kampanji.

“Dio osoba koje su bile uz mene, koje sam imenovao premijerima, ministrima, otišle su. Oni svojim odlaskom meni nisu učinili ništa, učinili su samo sebi. Isto tako je bilo onih koji su otišli od mog brata Bakira. A, zašto oni odlaze? Mislite da ovdje na sceni nisu nečije igre? Poštovana braćo, Zapad postoji da bi podijelio i iscijepao muslimane. Želi ih podijeliti, iscijepati, a potom i progutati. Upravo vi ste i vi ćete biti najveća prepreka tome. Zato im ne trebamo dati tu priliku”, naveo je Erdogan.

U ovoj kratkoj, ali preciznoj poruci, Erdogan je uspio dvije stvari – popljuvati najvećeg rivala Bakira Izetbegovića, stranku Narod i pravda te ocrniti zapadne zemlje koje ‘cijepaju muslimane’. Time šalje jasnu poruku da BiH treba biti na kursu antizapadnih i retrogradnih zemalja poznatih po slobo razvijenim ljudskim pravima i autoktratama.

Kao šlag na tortu, Erdogan je obećao da će napraviti džamiju u BiH.

A šta se dešavalo u Beogradu?

Tokom Erdoganove posjete Srbiji, njegove druge stanice na balkanskoj turneji, Turska i Srbija potpisale su sedam sporazuma u oblastima kao što su ekonomija, industrija i tehnologija, uključujući protokol koji omogućava putovanje bez pasoša za državljane obje strane.

Erdogan i Vučić: Zadovoljni (Foto: AA)

Erdogan je s preciznim brojkama opisao odnos ove dvije zemlje.

“Naše investicije u Srbiji su porasle u posljednjoj deceniji, s milion dolara na 400 miliona dolara. Broj naših kompanija u Srbiji sada je veći od 1.300”, rekao je turski predsjednik.

Dodao je da turske kompanije u Srbiji imaju obim poslovanja od oko 847 miliona dolara, s ukupno 50 projekata u različitim regionima.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić također je iznio neke podatke.

“Trgovinsku razmenu uspeli smo sa nivoa ispod jedne milijarde eura da podignemo na gotovo 2,5 milijardi. Vjerujem da smo na dobrom putu da ispunimo ono što je meni djelovalo kao nemoguć cilj, da trgovinska razmena između Turske i Srbije dostigne pet milijardi eura. Raduje da turske investicije i dalje dolaze u Srbiju i ono što je važno jeste da turske kompanije u Srbiji zapošljavaju skoro 10.000 ljudi”, rekao je Vučić.

To nije kraj.

Vučić je kazao da Srbija želi kupiti poznate turske dronove Bayraktar koji haraju u Ukrajini razbijajući ruske tenkove.

Taj posao je dogovoren, a Vučić je kazao da se nada da će uskoro biti realiziran i da je spreman platiti i više nego što je dogovoreno.

Dakle, osim toga što u BiH potpiruje antizapadnu histeriju i gura nas u koš u kojem se nalaze bliskoistočne diktature poput Irana i Afganistana, i to preko Bakira Izetbegovića, Erdogan u BiH otvaranjem džamija i urgiranja da se protjeruju i hapse njegovi politički neprijatelji (FETO) samo širi svoj neosmanski utjecaj, dok u Srbiji ostavlja milijarde dolara.

Vidjet ćemo šta će dogovoriti s braćom Hrvatima.