Skandalozno: Izložili ratni dnevnik zločinca Ratka Mladića

sdfsfdfsdf
Četiri stotine stranica Mladićevog ratnog dnevnika koje je iscrtao umjetnik Vladimir Miladinović bit će izloženo u galeriji u Beogradu. Izložba pod nazivom “Dnevnik” će za posjetioce biti otvorena u subotu, 6. juna, piše BIRN.

- Svaki crtež je posebno uramljen i njih četiri stotine pažljivo postavljenih u uredne nizove čine jednu monumentalnu cjelinu koja obuhvata zidove čitave galerije - kaže Miladinović za BIRN.

- Jedna od ideja ovakve postavke bila je da se čitava serija pokaže na jednom mjestu, da posjetioci budu suočeni sa tako važnim tragovima prošlosti, ali u isto vrijeme i sa nemogućnošću da se sa tim nose - dodaje on.

Izložba se bazira na Mladićevom ratnom dnevniku koji je pronađen 2010. godine iza lažnog zida u Beogradu u kući u kojoj se on skrivao.

Mladić je uhapšen naredne godine, a Haški tribunal ga je u novembru 2017. nepravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici 1995. godine, progona Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanje stanovništva Sarajeva tokom opsade grada i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce.

Iznošenje žalbe na prvostepenu presudu nedavno je po drugi put odloženo.

Mladićev ratni dnevnik je korišten kao dokaz na njegovom suđenju, ali i u drugim predmetima pred Haškim tribunalom.

- Mladić je svoj dnevnik vodio svakodnevno, što znači da je rukom zapisivao značajne detalje svojih aktivnosti. Taj rukopis osim onoga što u notesu piše, značajan je i zbog načina na koji je on zapisivao stvari. Kada je bio ljut ili ogorčen rukopis je vidno dramatičniji, slova postaju krupnija, a trag olovkom na papiru je dublji - objašnjava Miladinović.

Ratna prošlost je bila tema i prethodnog velikog Miladinovićevog projekta u čijem su fokusu bile masovne grobnice nadomak Beograda u koje su tajno zakopani leševi kosovskih Albanaca ubijenih za vrijeme rata.

Izložba “Dnevnik” održava se u galeriji “Eugster” u Beogradu, u partnerstvu sa beogradskim predstavništvom organizacije ForumZFD. Otvara se u subotu, a za posjetioce će ostati otvorena do kraja jula, objavio je BIRN.