SKB Mostar će primati zaražene iz Srednjobosanskog kantona

hvk
Čović se sastao s članovima Kriznog štaba Srednjobosanskog kantona (SBK) s kojima je razgovarao o pandemiji koronavirusa i stanju privrede

Sveučilišna klinička bolnica (SKB) Mostar otvorena je za pacijente s ovog prostora te će bez izuzetka primiti pacijente koji imaju potrebu za intenzivnim liječenjem, kazao je u četvrtak u Vitezu predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović, tokom posjete Srednjoj Bosni.

Čović se sastao s članovima Kriznog štaba Srednjobosanskog kantona (SBK) s kojima je razgovarao o pandemiji koronavirusa i stanju privrede.

Odgovor na dopise

Odgovarajući na konstatacije novinara da Vlada SBK-a nije dobila odgovor na dopise upućene kliničkim centrima u Mostaru i Sarajevu, kojima je zatražila pojašnjenje u vezi s eventualnim prijemom pacijenta s težim vidom oboljenja covid-19, Čović je kazao da zbog pitanja birokratizma i koordinacije niko neće ispaštati.

- To što SBK još nije dobio odgovor SKB Mostar pitanje je našeg birokratizma, komunikacije i koordinacije. Svaki pacijent za kojeg na bilo koji način ima logike da ide ka Mostaru bit će primljen, bez izuzetka. Imamo kapaciteta i prostora i niko neće ispaštati zbog toga što neko jest dao ili nije dao odgovor - kazao je Čović.

Istaknuo je da se nada da će broj zaraženih koronavirusom i dalje biti pod kontrolom, odnosno da će se smanjivati, ali je upozorio da se građani ne smiju opustiti nego da trebaju slijediti uputstva kriznih štabova.

- Čini mi se da smo situaciju što se tiče koronavirusa stavili pod kontrolu i prije svega jedna velika zahvala svim ljekarima i medicinskom osoblju koji su se vrlo brzo prilagodili ovom ambijentu pandemije. Žarišta u Čitluku i Mostaru danas su opterećenje za koje vjerujem da će u narednih desetak dana biti potpuno stavljeno pod kontrolu - poručio je Čović.

 

Razgovarano o privredi

Na sastanku u Vitezu razgovarano je i o privredi, odnosno o načinima da kompanije osjete što manje problema zbog trenutne situacije.

"Očekujemo od svake općine i kantona da daju svoj prilog i doprinos kako bi zakoni koji će se donositi na razini entiteta, dali puni odgovor na ta pitanja, tako da nemamo drastičnijih padova u funkcioniranju lokalne samouprave i da se privreda može što prije oporaviti", naglasio je.

Čović je istaknuo da je sada pravo vrijeme za donošenje zakona o konsolidaciji zdravstvenih ustanova.

"Tražimo od Vlade Federacije BiH da se što prije donese zakon o konsolidaciji zdravstvenih institucija i da riješimo najveći dio problema zdravstvenih ustanova. Insistirati ćemo da zakon koji se donosi na razini Federacije mora riješiti pitanja potencijalne recesije, odnosno privrednog zastoja na ovom prostoru", kazao je Čović.

Nakon sastanka sa Kriznim štabom SBK-a delegacija predvođena Draganom Čovićem, posjetila je Hrvatsku bolnicu "Dr. fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj.