Škole u Teheranu zatvorene zbog rekordnog onečišćenja zraka

Vlasti danas su naredile zatvaranje škola u Teheranu i nekoliko drugih gradova zbog rekordnog onečišćenja zraka

Gusti sivi oblak već nekoliko dana obavija grad i potpuno zaklanja pogled na okolne planine Alborz. U subotu se vidio u dolinama udaljenim 20 kilometara sjeverno od grada.

Odluku o zatvaranju škola u glavnom gradu najavio je zamjenik guvernera nakon što je zagađenje zraka prešlo novu granicu, prenosi državna agencija Irna.

Zatvorene su i pokrajinske škole u još dva kantona i tako će vjerojatno ostati i sutra.

Vlasti pozivaju starije osobe, djecu i osobe s dišnim problemima da ne izlaze iz kuća, a ne savjetuju se ni sportske aktivnosti.

Zbog zagađenja zraka škole u Teheranu već su bile zatvorene nekoliko dana u studenom.

Prema podacima gradskih vlasti, koncentracija sitnih čestica PM 2,5 dosegnula je prosječno 145 mikrograma po prostornom metru u 24 sata, a u nekim je četvrtima prešla 165 mikrograma.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje stopu nižu od 25 mikrograma po prostornom metru tijekom 24 sata.

Kako bi smanjile onečišćenje, vlasti su ograničile promet automobila u prijestolnici koja ima 8,5 milijuna stanovnika. U cijeloj pokrajini je zabranjen promet kamiona.

Svake godine između studenog i veljače zagađenje zraka u Teheranu doseže vrhunce zbog toplinske inverzije, kada hladni zrak na visini sprečava protok toplog zraka.

Prema izvješću Svjetske banke iz 2018., glavni uzroci zagađenja su promet teških vozila, motori, rafinerije i termoelektrane.

Službeni podaci objavljeni u iranskom tisku navode da onečišćenje zraka svake godine izaziva smrt 30.000 osoba.