Skoplje: Pokušaj otmice tijela preminule od COVID-19

Hitna
Jedna osoba je privedena nakon incidenta koji se dogodio u Skoplju, u utorak, 30. juna uvečer, kada su članovi porodice pokušali nasilno od medicinskog osoblja iz bolnice "8. septembar" da uzmu tijelo pacijentkinje preminule od COVID-19.

 

Javnost je o tome obavijestio i sam ministar zdravlja Sjeverne Makedonije Venko Filipče, koji je na svom Facebook profilu između ostalog napisao:

"Pokušali su prisilno uzeti tijelo bez primjene odgovarajućeg protokola za pokojnika COVID-19."

Preminula 60-godišnja pacijentkinja je prethodno pet dana bila na respiratoru, a u skladu sa protokolima, pokojne pacijente od COVID-19 iz bolnice preuzimaju specijalne ekipe iz pogrebnog preduzeća, opremljene sa skafanderima i drugom posebnom opremom.

Kako su saopštili iz Ministarstva unutrašnjih poslova privedeni je također pozitivan na korona virus i nije poštovao prethodno izdato naređenje o samoizolaciji.

'Po nekoliko pacijenata umre u jednoj smjeni'

Jedna od ljekarki koja radi u bolnici 8. septembar, uznemirena zbog ovih događaja zatražila je da ostane anonimna, kaže da se četiri mjeseca bore da spašavaju živote i da su pri kraju sa silama.

Ljekarima i medicinskim sestrama se događa da kolabiraju od umora, da povraćaju od stresa i napora. Ona objašnjava da im strah od napada i prijetnji koje dobijaju otežava i bez toga težak rad.

"Gubljenje bitke sa COVID-19 i smrt nekoliko pacijenata u jednoj smjeni je najstrašnije nešto što se može desiti doktoru, ali radimo sve što možemo", kaže doktorka.

U međuvremenu na društvenim mrežama ljekari dijele negativne komentare koje dobijaju od građana, čime pokazuju sa kakvim bijesom i agresijom se moraju suočiti u svom radu.

Borozanov: Politika da makne ruke iz zdravstva

Mikrobiolog, doktor Nikola Panovski kaže da je atmosfera strašna, jer su i građani i ljekari nervozni zbog zdravstvene krize.

"Uznemireni su i jedni i drugi, a ljekari su nervozni i zbog komentara od nekih koji su se drznuli da opravdavaju one koji su napali ljekarku. Možete li zamisliti kakvo je stanje", pita Panovski.

Raniji predsjednik Ljekarske komore Vladimir Borozanov kaže da se agresivno ponašanje građana za vrijeme pandemije može pripisati različitim stavovima političkih partija u vezi bolesti i virusa. On traži da politika makne ruke iz zdravstva i da ne stimuliše agresivno ponašanje prema zdravstvenim radnicima.

"Umjesto da politika stvori bolju atmosferu i da stimuliše saradnju između pacijenata i ljekara, ona stvara situaciju da oni budu neprijatelji. Ljekari i pacijenti moraju biti prijatelji, a sada nema ništa od toga", kaze Borozanov.

Govor mržnje prema ljekarima i širenje lažnih vijesti

Panovski smatra da zdravstvene vlasti moraju preduzeti mjere kojima će se zabraniti širenje govora mržnje prema ljekarima, kao i kampanja za pokretanje svijesti građana o opasnim posljedicama od lažnih vijesti koje se šire vec četiri mjeseci.

Ministar Filipče najoštrije je osudio incident koji se desio u bolnici 8. septembar.

"Ovo je čin krajnjeg nepoštovanja svih zdravstvenih radnika koji se više od 4 mjeseci danonoćno bore za svaki ljudski zivot. Ovo je diskreditacija njihovog rada, njihovog truda i žrtve, rizika kome su izloženi i odricanja", napisao je Filipče na Facebooku.

U međuvremenu, brojke novozaraženih od korona virusa u junu stavljaju Sjevernu Makedoniju u red najteže pogođenih zemalja u svjetskim okvirima prema registriranim slučajevima, ali i u odnosu na smrtnost.

Već nekoliko sedmica svakodnevno je broj novooboljelih iznad 100, a ukupan broj mrtvih je iznad 300.

Izvor: