Skoro polovina turističkih agencija na Zapadnom Balkanu počela rezati troškove i otpuštati radnike

sjsjsj
Skoro polovina turističkih agencija i tour operatera u regionu počelo rezati troškove i otpuštati radnike, pokazuju preliminarni rezultati istraživanja koje provodi Vijeće za regionalnu saradnju.

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je povodom Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina koji obilježavaju sektor turizma kako pandemija zatvorila milijarde ljudi kući i kako jedan sektor već osjeća udarac, a to je turizam. 

 

"Jedno od pet rezervisanih putovanja na Zapadni Balkan planiranih u 2020. godini je otkazano. I to ovu situaciju čini izuzetno teškom, jer znamo da turizam doprinosi BDP-u regiona sa 10,2 posto, dok je 11,4 posto svih zaposlenih upravo u sektoru turizma i putovanja, što znači da će pad zaposlenosti u ovom sektoru uskoro postati činjenica", rekla je Bregu.

Projekat razvoja i promocije turizma, koji provodi Vijeće za regionalnu saradnju a finansira Evropska unija, provelo je istraživanje turističkih agencija i tour operatera sa Zapadnog Balkana koje će uskoro biti dostupno. Preliminarni rezultati pokazuju da je 42 posto turističkih agencija i tour operatera već počelo sa rezanjem troškova i otpustilo dio radnika. Oko 20 posto njih je već prestalo sa radom, dok 41 posto ima dovoljno resursa da održava normalan rad tokom samo tri mjeseca. 

"Šta će vlasti uraditi da umanje negativan uticaj krize, podrže turizam i privuku posjetioce u naš region? Da li će finansijska pomoć biti dovoljna? Koliko poreske olakšice mogu ublažiti teškoće? Šta mi možemo uraditi da im olakšamo? Regionu je potrebno više turista. Šta je sa sistemom viznih olakšica ili bezviznim režimom putovanja unutar Zapadnog Balkana? Možemo li početi od nas samih? Možemo apelovati da se sada svi ujedinimo u jedinstven front kako bi ograničili nezapamćene gubitke prihoda od turizma. Hajde da počnemo sa reklamiranjem i promocijom novih ideja za spas sektora", zaključuje Bregu.