Skup podrške Dudakoviću u Bihaću (VIDEO)

Skup podrške u centru Bihaća zajedno su organizovala udruženja bivših boraca, Kabinet gradonačelnika i kantonalna vlada.

Na Gradskom trgu u Bihaću održava se skup podrške bivšem komandantu Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine Atifu Dudakoviću.

Skup su zajedno organizovala udruženja bivših boraca, Kabinet gradonačelnika i kantonalna vlada. Time žele pružiti podršku ne samo generalu Dudakoviću već i ostalim osumnjičenim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i zarobljenika 1994. i 1995. na području nekoliko općina zapadnog dijela Bosanske krajine.

"Peti korpus vodio je časnu borbu zahvaljujući našim generalima, našim komandantima i našim borcima. Da nije njih bilo, zasigurno bi Bihać bio druga Srebrenica. Naši generali nisu zločinci. Ovdje želi da se izjednači žrtva i agresor. Neka tužilaštvo i sudstvo rade svoj dio posla. Mi podržavamo institucije države Bosne i Hercegovine, ali isto tako želimo časno suđenje da bude", rekao je Dževad Malkoč, ministar za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida Unsko-sanskog kantona.

Sud Bosne i Hercegovine jučer je odbio prijedlog državnog Tužilaštva da se Dudakoviću i 12-orici pripadnika Petog korpusa odredi jednomjesečni pritvor nakon što su uhapšeni u petak.

Optužbe za ratne zločine

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine sumnjiči Dudakovića s Ekremom Dedićem, Ibrahimom Šildedićem, Safetom Salihagićem, Adisom Zjakićem, Redžepom Zgojićem, Samirom Solakovićem, Fatmirom Muratovićem, Muharemom Aleševićem, Huseinom Balagićem, Ejubom Korjenićem, Ibrahimom Nadarevićem i Saidom Mujićem za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Bosanske krajine.

Dudaković se sumnjiči i za zločine nad civilnim stanovništvom počinjene na području tzv. Autonomne pokrajine Zapadna Bosna.

Tužiteljica Vedrana Mijović ranije je zatražila da Sud Bosne i Hercegovine odredi jednomjesečni pritvor Dudakoviću i za ostalih 12 osumnjičenih zbog sumnje da bi na slobodi mogli utjecati na svjedoke.