Skupština BPK zasjeda nakon sedam mjeseci pauze, četiri sata im trebalo da usvoje dnevni red

Skupština BPK Goražde zasjeda nakon višemjesečne pauze. Četiri sata trebala su za usvajanje obimnog dnevnog reda, koji je u prijedlogu imao 33 tačke, da bi na samoj sjednici bilo predloženo i novih pet, što je u konačnici čak 38 tačaka.

Dosadašnji pokušaji Kolegija skupštine da zakaže redovnu sjednicu nisu urodili plodom, a zbog pauza u radu od punih sedam mjeseci, Rasim Mujagić, pzastupnik u kantonalnom parlamentu uputio je izvinjenje građanima.

"Izvinjavam se građanima ovog kantona što nas nije bilo dugo na ovoj pozorišnoj sceni. Razlozi su netrpeljvost u koaliciji i opozicija je upravu što reaguje na ovo i što nas proziva", poručio je Mujagić, inače poslanik Novog Pokreta koji je dio skupštinske većine koju predvodi SDA, SzBIH, Liberalna stranka, Stranka dijaspore i još nekoliko samostalnih zastupnika.

Zastupnici koji čine opoziciju u kantonalnom parlamentu, ističu kako je potpuno jasno zbog čega nije bilo održavanja sjednica u proteklih sedam mjeseci.

"Vlada kantona je postala biro za zapošljavanje, između vlade i koalicionih partnera se 'zavrću ruke' kako bi se što više dobilo za predizbornu kampanju", kazala je Edita Velić, poslanica DF-a u Skupštini BPK Goražde.

Adis Agović, predsjednik kluba poslanika SDA u kantonalnom parlamentu tvrdi suprotno.

"Ja to ne bih tako nazvao, bilo je političkih zahtjeva unutar vladajuće koalicije, ali nije bilo pritisaka ili ustupaka za naredne izbore ili slično", kazao je Agović.
 

Vlast praktično je postoji



Suad Došlo, zastupnik SDP-a tvrdi da u BPK Goražde vlast praktično i ne postoji, te da vlada donosi odluke, a da nema podršku parlamenta.

I današnje zasjedanje obilježile su brojne pauze u radu, ali i rasprave koje su u konačnici rezultirale time da vladin prijedlog zakona o dopunama Zakona o policijskim službenicima koji je razmatran u skraćenom postupku nije dobio potrebnu većinu glasova ( op.a devet) kao ni prijedlog o izmjenama Zakona o policijskim službenicima poslanika Suada Došla po kojem se policijskim službenicima onemogućava da se biraju za ministre, a da pri tome "zalede staž", za koji je u pojedinačnom izjašnjavanju glasalo 12 poslanika. 

U skraćenom postupku, bez mnogo rasprave, usvojene su izmjene Zakona o sudskim taksama i izmjene i dopune Zakona o izvršenju budžeta kantona.

Nacrt Zakona o unaprijeđenju lokalnog poslovanja BPK Goražde koji je u konačnici usvojen, izazvao je dužu raspravu, a posebno je zanimljiva bila ona izmedju Nena Zuka (Naša stranka) i Emira Okovića (SDA) premijera BPK Goražde koji je nastojao obrazložiti prednosti zakona, dok je Zuko ukazivao na propuste.

Oković je Zukovo izlaganje nazvao "esejom", a ovaj mu je uzvratio replicirajući na "recitaciju".

"Ja shvatam suštinu ovog zakona, bitno je manipulisati sistemom i omogućiti glasove, a slobodno tržište i ekonomija su u drugom planu", kazao je između ostalog Zuko za skupštinskom govornicom.

"Zakon o državnoj pomoći podrazumjeva činjenicu da država može pomoći privredne aktivnosti, i on je inkorporiran u ovaj zakon", nastojao je obrazložiti Oković.

"Govorite o Zakonu kao da je deset božijih zapovjedi, zakon o državnoj pomoći nas je doveo ovdje gdje jesmo sada", odgovorio je Zuko.

Edita Velić, poslanica DF-a u Skupštini kantona, ali i drugi poslanici burno su reagirali na prijedlog o dodjeli javnih priznanja BPK Goražde, po kojem se, između ostalih, javno priznanje Plaketa BPK Goražde treba dodjeliti Adnanu Efendiću, direktoru Kantonalnog stambenog fonda u Sarajevo za doprinos u razvoju privrede, nauke, obrazovanja i društvenih djelatnosti na području BPK Goražde, zbog činjenice da je Efendić, kandidat SDA za federalni parlament.

Javna priznanja

Prijedlog da se o javnim priznanjima kantona glasa odvojeno, nije dobio potrebnu većinu. Tako će se u konačnici javno priznanje Štit Kantona posthumno dodijeliti Mehu Drljeviću – Dedu, zlatnom ljiljanu, za izuzetne zasluge i doprinos u odbrani kantona i BIH. 

Počasnim građaninom kantona bit će proglašen vlasnik kompanije "Emka" Bosnia Friedhelm Runge , između ostalog za izuzetne zasluge u razvoju privrede i zapošljavanje u BPK, dok će javno priznanje Plaketa Kantona biti dodijeljeno Adnanu Efendiću, aktuelnom direktoru Kantonalnog stambenog fonda Kantona Sarajevo.

Većinom glasova, a prije odlaska na polusatnu pauzu, data je i saglasnost na izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde, te premijeru kantona za potpisivanje ugovora o dodjeli finansijskih sredstava Kantonalnoj bolnici za uspostavu Dijaliznog centra.