Skupština KS najoštrije osudila način hapšenja Dudakovića

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo danas su na sjednici usvojili Deklaraciju na okolnosti hapšenja ratnog komandanta 5.Korpusa Armije Republike BiH generala Atifa Dudakovića.
 
SKUPSTINA KS.jpg

U Deklaraciji se navodi da je dug svih u BiH da osude čin hapšenja i dijela ratnog komandnog kadra 5.Korpusa Armije RbiH i boraca koji su dali nemjerljiv doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

Ističe se da njihovo zalaganje za samostalnost BiH kao države i njihov doprinos u odbrani vlastitog naroda treba biti inspiracija za buduća pokoljenja u duhu izgradnje povjerenja i sretnije budućnosti ali i sjećanje na nesretnu prošlost.

- Ova hapšenja ne predstavljaju ništa do puki nastavak antibosanske politike i pokušaja izjednačavanja agresora i žrtve - žrtve čiji je jedini zločin težnja ka stvaranju države po mjeri svih naroda koji u njoj žive - naglašava se u Deklaraciji.

Kao izabrani predstavnici građana KS-a, u Deklaraciji su pozvali sve institucije BiH da pravilno cijene zasluge najzaslužnijih sinova BiH, bez političkog, vjerskog ili bilo kakvog drugog prizvuka u stvaranju i očuvanju mira na prostoru države.

 Navodi se da politika izjednačavanja žrtve i agresora nije i nikada neće biti prihvaćena u narodu koji je dao najveću žrtvu u ratu.

 U cilju očuvanja tekovina BiH, te u cilju definisanja pozitivnih političkih procesa koji BiH  vode međunarodnim demokratskim putevima i euroatlanskim integracijama, u Deklaraciji se najoštrije osuđuje način i postupanja kojim se heroji odbrambeno-oslobodilačkog rata žele prikazati kao potpuna suprotnost onome što oni ustvari jesu i od kojih se na ovaj način pokušava napraviti zločince i time u poptunosti izbrisati trag koji su zapisali duboko u temelje BiH.

 - Uvjereni u nevinost naših heroja zalažemo se za vladavinu zakona i ponavljamo da ćemo u borbi za BiH, stvorenu za sve ljude koji u njoj žive, i istrajati - istaknuto je u Deklaraciji.