Skupština KS-a o zagađenju zraka: Vrijeme je da se ugalj protjera iz grada

Zastupnici u Skupštini KS-a razmatrali su informaciju o stanju kvaliteta zraka u KS-u za oktobar i novembar.


Mnoge zastupnike zanimalo je šta je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a uradilo na smanjenju zagađenja i koji su dugoročni planovi na sistemskom rješenju ovog problema kako se stanovnici Sarajeva ne bi kao svake zime gušile u otrovnom zraku. Bilo je i kritika da se ne vodi računa o gradnji višespratnica u gradu koje ometaju strujanje zraka, kao i da nema dovoljno inspektora na terenu da kontolišu ložišta kao i poštivanje mjera kada se proglasi određena epizoda zagađenja.

- Treba nam desetogodišnji plan kako bi se bar donekle riješilo pitanje prekomjernog zagađenja zraka u KS-u. U vrhu smo najzagađenijih gradova i ovo treba da Vladi KS-a bude prioritet, a ne da fokus bude na nabavci helikoptera i slično, kazao je Mahir Dević, šef Kluba zastupnika SDA.

On je pitao da li su završene studije o zagađenju zraka u KS-u, postoje li jasni pokazatelji koji su primarni faktori koji zagađuju zrak i koje je mjere Ministarstvo realizovalo kroz budžet za 2019. i šta planira u 2020.

Ministar prostornog uređenja Damir Filipović odgovorio je da se studija kao i registar zagađivača radi i da to iziskuje određeno vrijeme, te da se u martu iduće godine očekuje završetak ovih aktivnosti.

- Ove godine po prvi put smo nabavili kalcijum hlorid i provodimo na ulicama mokri postupak kako bi smanjili nivo zagađujućih čestica u zraku. Izdvojili smo i osam miliona KM za subvencioniranje cijene plina, da to nije urađeno imali bi puno goru situaciju po pitanju zagađenosti, jer bi se mnogi ljudi prebacili na druge alternativne načine grijanja. Također, subvencionirali smo i uvođenje 409 gasnih priključaka. Utoplili smo brojne objekte i sa svim ovim aktivnostima nastavljamo i u narednom periodu, kazao je Filipović.

Zastupnik SBB-a Zvonko Marić rekao je da je mnogo novca potrošeno na studije i strategije i da je došlo vrijeme da se za početak "protjera ugalj iz KS-a" kao jedan od najvećih zagađivača zraka. I Igor Stojanović, šef Kluba zastupnika SDP-a istakao je da su potrebna radikalnija rješenja, jer sve što je do sada urađeno nije dovoljno kako bi se riješilo prekomjerno zagađenje zraka u KS-u u zimskim mjesecima.

- Ranije smo razgovarali o spalionicama, o utopljavanju objekata i mnogi drugim stvarima ali nemamo konkretne prijedloge. Možda je potrebno i kreditno se zadužiti da riješimo ovaj problem, jer se situacija koju imamo sa zagađenjem zraka neće lako riješiti bez radikalnog rješenja, upozorio je Stojanović.