Slavo Kukić: Osjećam se kao u koncentracionom logoru

slavko
Slavo Kukić, univerzitetski profesor i sociolog, za N1 je kazao da se u izloaciji osjeća kao u koncentracionom logoru.

Tvrdi da se osjeća kao diskriminisan građanin, jer mu je uskraćeno kretanje noću zbog policijskog sata i danju zbog zabrane kretanja osoba preko 65 godina.

"Što se mene osobno tiče, dobro mi je došlo jer me je to natjeralo u radnu sobu i motiviralo da neke analize za koje osjećam potrebu proteklih deset godina da počenm raditi, da im se detaljnije posvetim. Piše i knjigu 'Sumrak kapitalizma' i nadam se da ću u vrijeme korona virusa je i završiti. Ako ništa, ispašće i nešto pametno", kazao je.

Upitan u kojoj su korelaciji 'Sumrak kapitalizma' i korona virus, Kukić je odgovorio:

"Mislim da se korona može gledati kao neka od posljedica jedne izražene potrebe krupnog svjetskog kapitala da se oplođuje i da izvlači ekstra profite. Da ekspandira u različite dijelove svijeta i da pri tome ne preza ni od kakvih instrumenata koji su u funkciji tog profita. Time neću sugerirati kako je i ovaj virus korona zapravo proizvod svjetskog kapitala, ali dosta puta u povijesti je to bio slučaj".

Podsjetio je se i zadnja svjetska pandemija često dovodila u konstrukcijama krupnog svjetskog kapitala.

"Svjetska zdravstvena organizacija i danas izražava sumnju da je ta pandemija proizvedena, da ona nije Bogom dana. Ne isključujem da je to isto i sa ovom. Dapače, neka svjetska upozorenje daju naslutiti da bi se moglo raditi i o tome", kazao je.

Kukić kaže da on ne želi negirati postojanje korona virusa, jer je to pojava izvan njegove kompetencije.

"Ovih dana sam došao do jednog podatka o smrtnosti u Italiji u prva tri mjeseca od 2017. do ove godine. Ispostavilo se da je broj umrlih U Italiji u prva tri mjeseca manji nego ijedne godine od 2017. Hoću reći da sve te godine, to je jedan logičan sud, nije bilo potrebe da se bilo koja vrsta gripe ili druga vrsta bolesti koja napada stanovništvo, da se s njom posebice istura. Ove godine je ta potreba očito naglašena", kazao je.

Upitan plaši li se zaraze ili posljedica korona virusa, Kukić kaže da se brine, kao pto se brine i u slučaju gripe.

"Kada hoću otići u prodajni centar, stavim masku i rukavice. Želim se zaštiti i ne želim izazivati negativne reakcije okoline. Radi se o tome da se uvodi diskriminacija među građane. Po čemu su mjere za mene koji sam zdrav, a nisu za nekoga ko je bolestan u četrdestim godinama?", pita se Slavo Kukić.