Slovenački gigant nakon 58 godina proglasio bankrot

Nakon otkazivanja svih letova, slovenačka avio-kompanija “Adria Airways” podnijela je zahtjev za bankrot nakon 58 godina rada.
Text

Iz ove avio-kompanije je saopšteno da je postupak za proglašenje bankrota, zbog insolventnosti, pokrenula uprava.

U ponedjeljak, 30. septembra 2019. Godine, ‘Adria Airways’ podnijela je zahtjev Okružnom sudu u Kranju za pokretanje postupka bankrota kompanije – navodi se u saopštenju “Adria Airwaysa”.

Sud ima zakonski rok od tri dana kako bi donio odluku o otvaranju postupka bankrota.

Zbog otkazivanja svih letova brojni putnici ostali su bez prevoza, a 558 ljudi ostaće bez posla. Iz slovenačke vlade poručili su da neće spasavati kompaniju od stečaja.

Međutim, tamošnji ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Zdravko Počivalšek izjavio je kako Vlada razmatra osnivanje novog nacionalnog avio-prevoznika.

Slovenačka vlada neće finansijski pomoći posrnuloj avio-kompaniji “Adria Airways” u vlasništvu njemačkog fonda “4K Invest”, ali razmišlja o alternativnim rješenjima kako bi Slovenija zadržala vazdušnu povezanost s evropskim destinacijama pa i o osnivanju nove kompanije, potvrdio je nakon sjednice Vlade ministar privrede Zdravko Počivalšek, prenosi Index.hr.

Izvršili smo preciznu analizu stanja u ‘Adriji’ i ustanovili da je finansijska rupa bitno veća od očekivanja – kazao je Počivalšek, dodavši da bi za trenutno spasavanje kompanije, što Vlada ne namjerava učiniti, trebalo 28 miliona eura, te da je jedini izlaz u stečaju, nakon čega su moguća “dva scenarija”.

Prema njegovim riječima, po prvom scenariju stanje na avio-tržištu bilo bi samo po sebi regulisalo nakon nekog vremena jer bi veze iz Ljubljane sa drugim destinacijama preuzele druge avio-kompanije, a druga je mogućnost da se Slovenija odluči na osnivanje nove avio-kompanijem, pišu Nezavisne.

Za dobijanje novih dozvola i licenci za posljednji scenarij s novom kompanijom trebalo bi od tri do šest mjeseci, a Vlada u tom smislu vodi razgovore s njemačkom firmom “Lufthansa”, koja bi pomagala savjetima, ali ne bi ušla u vlasništvo, kazao je Počivalšek, navevši kako je prije toga potrebno napraviti poslovni plan budućeg avio-prevoznika.

Po ocjeni ministra privrede, samo za očuvanje linija s evropskim prijestonicama s kojima je “Adria” bila povezana bile bi potrebne subvencije od četiri do pet miliona eura godišnje, što bi Vlada bila spremna uložiti nakon što promijeni postojeći zakon o avijaciji, ali bi za osnivanje nove avio-kompanije bilo potrebno obezbijediti politički konsenzus u Sloveniji, ocijenio je Počivalšek.