Slovenija mijenja strategiju, Janša objavio kada bi mogli ukinuti mjere

.

 

Broj novozaraženih i hospitalizovanih zbog korona virusa u Sloveniji je i dalje u porastu, a vlada je za primanje oboljelih aktivirala još tri bolnice - one u Novom Mjestu, Novoj Gorici i Murskoj Soboti - pa će te pacijente u ovoj fazi epidemije primati njih sedam.

U zadnja 24 sata, uz ograničen opseg testiranja, otkrivene su 143 zaraze ili 16,1 odsto, a jedan pacijent je umro. U bolnicama je trenutno 141 oboljeli, od čega 27 na intenzivnom liječenju, a među njima i 15 na respiratoru, objavila je u ponedjeljak vlada.

O pogoršanju epidemiološke situacije i povećanju hospitalizacija govori podatak da je prije sedam dana bilo samo 116 dnevno zaraženih i 75 hospitalizovanih.

Popunjenost bolnica kao kriterijum za određivanje mjera

Vladini epidemiolozi danas će vladi, po najavama, preporučiti da se zato popunjenost bolesničkih postelja ove jeseni uvede kao glavni kriterijum za određivanje novih mjera.

Vladin plan predviđa da bi bolnički sistem mogao, uz velike napore, primiti najviše do hiljadu covid-pacijenata, a ne dvostruko veći broj, koliko bi ih u ekstremnoj situaciji širenja epidemije, po nekim matematičkim modelima, moglo zatražiti pomoć zbog covida-19 ove zime.

Pri tome, mediji prenose upozorenja zdravstvenih radnika da je u nekim bolnicama zbog nedostatka stručnog kadra medicinskih sestara obučenih za rad na intenzivnim odjelima za pet odsto manje nego u drugom i trećem talaslu epidemije, a njihov je sindikat u pregovorima s vladom istaknuo zahtjev za znatno povećanje plaća.

Prema zadnjim podacima ministarstva zdravstva, u Sloveniji je 5.158 aktivnih slučajeva zaraze, prosjek zaraza u jednom danu za prošlu sedmicu iznosi 427 slučajeva, a raste i četrnaestodnevna incidencija, koja je sada 244, za 44 slučaja iznad praga koji Evropski centar za kontrolu bolesti (ECDC) postavlja kao kriterij za ulazak u crvenu fazu.

Ukidanje mjera nakon što se vakciniše 70 odsto ljudi

Premijer Janez Janša nezadovoljan je dosadašnjim tempom vakcinacije stanovništva jer je do sada vakcinisano oko 43 odsto populacije, mnogo manje nego u nekim zapadnoevropskim zemljama.

U poruci na Twitteru Janša je zahvalio onima koji su vakcinisanjem zaštitili svoje zdravlje, ali i naveo da bi vlada mogla ukinuti sve mjere koje su na snazi tek kad bude vakcinisano bar 70 odsto stanovništva, kako je to uspjelo u Danskoj i Velikoj Britaniji.

Izvor: