Slovenija na granici s Hrvatskom stavlja još 40 kilometara panel-ograda

Slovensko Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je za ''Večernji list'' da je Ministarstvo javne uprave 9. jula potpisalo i objavilo odluku o dodjeli ugovora za isporuku i ugradnju privremenih tehničkih prepreka za granicu s Hrvatskom u dužini od 40 kilometara, a posao je dobila firma iz Srbije.

- Privremene tehničke prepreke omogućuju učinkovitu zaštitu vanjske šengenske granice, zaštitu ljudi i njihove imovine. Postavljanje je u skladu s prihvaćenim planom koji ima stepen tajnosti, tako da vam ne možemo dati detaljnije informacije. Možemo reći da ih postavljamo tamo gdje je to potrebno radi sprečavanja ilegalnog prelaska granice. U nekim područjima zamjenjujemo ih zbog oštećenja. Kada, gdje i u kojoj mjeri, odlučuje se na temelju konkretnih procjena i prijedloga policije. Trenutno je ugrađeno gotovo 179 kilometara privremenih tehničkih barijera - kazala je Vesna Mitrić iz slovenskog ministarstva.

Slovenija podizanje novih kilometarskih prepreka opravdava time što je broj nezakonitih prelazaka preko granice s Hrvatskom u porastu posljednja dva mjeseca, a očekuju da će taj trend i dalje rasti. Na tenderu je izabrana firma LEGI-SGS sa sjedištem u Beogradu koja je spremna postaviti ogradu za oko 4,8 miliona eura. Riječ je o predstavništvu njemačke firme. Na tender se nije javila firma "Minis", koja je žicu postavljala 2015, prenosi Avaz.

Granica između Hrvatske i Slovenije duga je 671 kilometar. Slovenija je žilet-žicu počela postavljati za vrijeme migrantske krize 2015. i otad je ima na oko 50 lokacija. Slovenski su mediji 2017. objavili da je na postavljanje prepreka vlada potrošila 6,6 miliona eura.

Slovenski premijer Marjan Šarec najavio je i povećanje broja policajaca i vojnika na sprečavanju ilegalnih migracija "balkanskom rutom", a iz zraka će im pomagati dronovi.

Početkom jula organizirane su i prve zajedničke kontrole slovenske i italijanske policije, što je izazvalo oštre reakcije. Šarec je rekao da bi Hrvatska na svojoj granici sa Srbijom i BiH morala učiniti više na suzbijanju ilegalnih migracija ako se želi pridružiti šengenskom području.