Slovenija ukida karanten- od ponedjeljka dovoljan negativan test

asd
Danas je Vlada Republike Slovenije objavila da je donijela novu uredbu o tome kako preći granicu i najavila da će to u narednom periodu moći bez obavezne karantene.

U proteklom periodu bilo je više zahtjeva za ukidanjem obavezne karantene, za osobe koje dolaze iz Bosne i Hercegovine. Zahtjeve su upućivali iz saveza udruženja građana porijeklom iz BiH koje djeluje u Sloveniji, a posebno su glasni zahtjevi bili iz Nezavisnog bloka, političke stranke čiji je lider Senad Šepić i koji su inicijativu za ukidanje karantene za građane BiH u Sloveniji podnijeli u Parlamentu Bosne i Hercegovine i uputili je prema vlastima u Sloveniju. 

Veliki je broj radnika iz BiH koji danas rade u Sloveniji, mnogi od njih više mjeseci nisu bili u prilici posjetiti svoje porodice i kuće i ovom današnjom odlukom biće olakšano za sve njih i sigurno je da je sa oduševljenjem dočekuju. 

Također, one osobe koje su rješenjem stavljene u karantenu mogu se podvrgnuti testiranju tijekom trajanja karantene. 
Ako je rezultat ispitivanja negativan, nadležno tijelo u Republici Sloveniji opozvat će odluku i ukinuti karantenu.
Ova uredba mijenja pravila za određivanje karantene na temelju preporuke Evropske komisije i uvodi se narančasti popis zemalja, to su zemlje s pogoršanom epidemiološkom situacijom, zamjenjujući trenutni žuti popis. 

Zemlje koje nisu na zelenom, tj. sigurne zemlje, ili crvenom popisu, tj. zemlje s lošim epidemiološkim uvjetima, nalaze se na narančastom popisu.
Ove uredbe, kako smo saznali stupiće na snagu u ponedjeljak, 28.09. 2020. godine. 

U prilogu vam ostavljamo i LINK Vlade R Slovenije na kojem je objavljena ova odluka. 

Izvor: https://www.gov.si/novice/2020-09-26-od-28-septembra-bo-negativni-test-ob-vstopu-v-slovenijo-ze-zadoscal-da-karantena-ne-bo-odrejena/?fbclid=IwAR0eiiH4tSuFGbSkshjPOlWmyOYfzzT3FkmYZWR5Dkhw9D0h8sT2kUGWgRs