Slovenija uvela nove drastične mjere, promjene i na granici. Krenuli protesti

.
U SLOVENIJI je na snagu stupilo 11-dnevno strogo zatvaranje, kojim vlasti žele presjeći treći val pandemije koronavirusa i nagli rast epidemijske krivulje. U zadnja 24 sata u zemlji je bilo 1335 novih slučajeva zaraze.

Iako je broj potvrđenih novih zaraza manji nego jučer, udio pozitivnih nalaza je viši i iznosi 23.7 posto, što je zabrinjavajuć podatak i opravdava uvođenje lockdowna.

 

Obustavljaju se uslužne djelatnosti i sport, djeca idu na online nastavu, zatvaraju se regije...

Restriktivne mjere koje su na snazi idućih desetak dana uključuju online nastavu u školama, zatvaranje granica regija, zabranu odlaska u države s crvene liste, rad državne uprave i javnog prometa u minimalnom opsegu, kao i zatvaranje većine uslužnih djelatnosti i sportskih aktivnosti. Poslodavcima je preporučeno da omoguće rad od kuće ili korištenje godišnjih odmora, a sve to ima za cilj presjeći opasan treći val, ali i smanjiti velik broj novih hospitalizacija.

 

Za ulazak u Sloveniju od ponedjeljka vrijedi isključivo PCR test, a ne antigenski kao do sada, a slovenskim rezidentima zabranjen je odlazak u zemlje s crvene epidemiološke liste, uz prijetnje visokom novčanom kaznom.

 

U zemlji je, prema najnovijim podacima ministarstva zdravstva, 13.395 aktivnih slučajeva zaraze i taj broj je u porastu, kao i broj hospitaliziranih, kojih je trenutno 518. Broj smrtnih slučajeva i dalje je manji u odnosu na razdoblje drugog vala pandemije, zbog preležane bolesti ili cijepljenja među starijima. Sa sedam novih smrtnih slučajeva ukupan broj preminulih povećao se na 4054.

 

Skoro sve je zatvoreno, obavezne maske na otvorenom

Zabranjena su javna okupljanja (osim mise na Uskrs), a zatvoreni su kafići i ugostiteljski objekti, saloni i trgovine odjećom, frizerski saloni...

Maske su obavezne i na otvorenom, a javni prijevoz u narednih će se 11 dana odvijati po blagdanskom radnom vremenu.

 

Prosječan broj novih slučajeva za zadnji tjedan iznosi 1027. No, prema riječima doktora Leona Cizelja iz znanstvenog instituta Jožef Štefan, koji za vladu radi matematičke analize i projekcije pandemije, računa se da u sadašnjem trenutku na jednu testiranjem potvrđenu zarazu dolaze dvije do tri neotkrivene, među ljudima koji nisu testirani, pa bi stvaran broj dnevnih zaraza mogao biti četiri do pet tisuća.

 

Liječnik: Da nije bilo britanskog soja, pandemija bi završila u svibnju

Glavni uzrok koji generira treći val pandemije u Sloveniji je sada dominantna britanska varijanta virusa, zbog koje je reprodukcijski broj širenja pandemije iznad jedan, pa ju je nemoguće kontrolirati bez zatvaranja, koje je u drugom valu spriječilo gore posljedice od onih koje su zabilježene, upozorio je Cizelj.

 

Pretpostavlja se da će među onima kod kojih je zaraza danas potvrđena ubuduće biti 80-ak hospitaliziranih i desetak umrlih, a učinci zatvaranja osjetit će se tek dva tjedna po njegovu završetku, naveo je Cizelj, dodavši da bi, prema projekcijama, da nije bilo britanske varijante virusa, pandemija u Sloveniji završila u svibnju.

 

Izbili prosvjedi

U središtu Ljubljane danas je protiv zatvaranja zbog pandemije covida-19, koje je danas stupilo na snagu, prosvjedovalo više slovenskih asocijacija i nevladinih udruga, navodeći da su mjere "nelogične i neracionalne" te su pozvale vladu da o njima ponovno razmisli i donese nova rješenja. 

 

Između ostalih, prosvjedovali su zaposleni u obrazovanju, ugostitelji, roditelji djece kojima se uvodi online nastava, taksisti, sportaši i neke druge skupine, javili su popodne slovenski mediji.

 

Novom zatvaranju društvenog života, restrikcijama na granicama te smanjenom režimu rada gospodarskih i sportskih djelatnosti, prometa i državne administracije zadnjih je dana u Sloveniji sve više protivljenja i izraza nezadovoljstva. Vlada, pak, pozivajući se na mišljenje stručnjaka, smatra da je uvođenje 11-odnevnog zatvaranja bilo neizbježno. 

 

Slovenska lijevo-liberalna oporba, koja je u utorak onemogućila vladi Janeza Janše da smijeni predsjednika parlamenta Igora Zorčiča, za što je vladi nedostajao jedan zastupnički glas, najavila je da će u petak protiv vlade uložiti ustavnu tužbu, s argumentacijom da je loše upravljala epidemijom covida-19 te da predsjednik vlade Janša guši slobodne medije i želi pod svoju kontrolu staviti pravosudni sustav i neka druga državna samostalna tijela.

 

Potporu danas uvedenom zatvaranju dao je predsjednik države Borut Pahor, koji je pozvao svoje sugrađane da poštuju uvedeno 11-dnevno zatvaranje i da budu strpljivi i optimistični, kako bi se zdravstvena kriza uzrokovana jačanjem epidemije covida-19 mogla završiti.