Heftičnjak: Slučaj Kasumović – političko licemjerstvo, neprincipijelnosti i vaninstitucionalno korištenje moći

heft124

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas. Ovo je pregled protekle hefte, sa našim osvrtom i analizom političkih i društvenih dešavanja.

Jednomjesečni pritvor Drini i Kasumoviću

Događaj sedmice se desio u Zenici, odnosno u Sarajevu gdje se pripadnicima SIPA-e predao zenički gradonačelnik Fuad Kasumović. Dok su organi gonjenja i pripremljeni mediji tražili Kasumovića na njegovoj adresi, on je znao da oni po njega dolaze pa je otišao SIPA-i na noge. Samo po sebi ovo dovoljno govori o ''ozbiljnosti'' našeg pravosuđa, ali ako zagrebemo ispod površine vidjet ćemo veliki politički uticaj i ono što se godinama radilo, političko premrežavanje pravosuđa. Proceduralno, Kantonalni sud u Zenici odredio je jednomjesečni pritvor gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću i bivšem predsjedniku Nadzornog odbora "Zenicatransa" Vahdetu Drini, dok je za još četiri lica osumnjičena za krivična djela počinjena na teret ovog preduzeća izrečena mjera zabrane. Osumnjičenima se stavlja na teret da su preduzimali nezakonite radnje s ciljem umanjenja imovine prevoznika "Zenicatrans" u vrijednosti autobuske stanice, te njenog prenošenja po osnovu nepostojećeg duga prema gradu Zenici u vlasništvo grada. Ali, šta je suština – Kasumović je radio ono što inače radi SDA, koristio je“sivu zonu” zakona i manipulisacije budžetskim novcem i imovinom. SDA (s nesumnjivim uticajem na pravosuđe, naročito u ZE-DO) to dozvoljava kada se radi pod njenim skutima, ali kada su vidjeli da je Kasumović nadmudrio ''SDA biznismene'', upregli su pravosuđe sa ciljem političkog odstranjivanja Kasumovića i nesmetanog političkog upravljanja kantonom nakon 2022. Nakon tajnih večera nakon izbora 2018. između Kasumovića i Izetbegovića koje su završile obostranim političkim varanjem, na naplatu dolaze svo političko licemjerstvo, neprincipijelnosti i vaninstitucionalno korištenje moći. Ali još je pitanje ko će na kraju platiti ceh... 

 

Uljez u bloku: Lideri stranaka o Radončićevom pravdanju HDZ-ove politike koja vrijeđa žrtve!

Ima političara koji su pragmatični, ali ima onih čija ''pragmatičnost'' izaziva gađenje. Jedan od njih je nema sumnje Fahrudin Radončić, čovjek kojeg je stvorila SDA. Pa je onda osnovao vlastitu stranku i za zemljotrese je optuživao SDA. Onda je bio najveći saveznik SDA, u onoj čuvenoj bošnjačkoj Grande koaliciji. Pa je rekao da će skočiti sa tornja ako bude opet u vlasti sa SDA. I nije skočio. Dakle, radi se o nedosljednom političaru koji nema skrupula. Tako je ove sedmice pokazao i razumijevanje za podržavanje SNSD-ove i HDZ-ove politike u vezi sa zahtjevima da se Zakon o zabrani negiranja genocida stavi van snage. Radončić je ovo uradio kako bi ostao slizan sa Draganom Čovićem, jer mu je jasno da nijedna vlast neće biti formirana bez HDZ-a, pa mu se zbog toga šlihta. I dok su svi ozbiljniji mediji i političari osudili ovakvu Radončićevu naklonost Čoviću, ima i onih koji mu daju podršku i krila, valjda da skoči sa tornja. Jedan od njih je lider SDP-a Nermin Nikšić koji se ima pakt sa Radončićem, što zbog Avaza i njegove naklonosti, što zbog mekušastog političkog stava kojeg ima Nikšić. Ali sve velike ljubavi su tužne, tako da nema sumnje da će i ove (Radončić – Čović; Radončić – Nikšić) tako završiti.

 

Stigli američki helikopteri za Oružane snage BiH

Amerika je tu. Čim neko i posumnja da će ova zemlja opstati, naši saveznici iz Sjedinjenih Država pošalju poruku. Tako su nam Amerikanci dopremili nove helikoptere za Oružane snage Bosne i Hercegovine, tipa Bell Huey II. Na aerodromu su ih dočekali tehničari i specijalisti OSBiH i američkog proizvođača Bell Helicopters, koji su odmah pristupili njihovoj pripremi za probne letove. Radi se o četiri helikoptera, čiji je ugovor o nabavi ukupne vrijednosti 38.539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina sudjelovala s 4.360.000 dolara, odnosno 7,5 milijuna konvertibilnih maraka, kroz program Foreign Military Sales. Preostali iznos osigurala je Vlada SAD sredstvima iz američkog programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Financing. Helikopter vojne oznake UH-1H-II Huey II modernizirana je, poboljšana i za održavanje jeftinija varijanta helikoptera opće namjene UH-1H Iroquois (poznat i kao „Huey“), koji se nalazi u inventaru Brigade zračnih snaga i protuzračne obrane OSBiH. Ovom nabavkom Brigada će moći nastaviti i još bolje izvršavati zadaće zračnog prijevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i ostale zadaće u ispunjavanju glavnih misija Oružanih snaga.

 

Europski Zeleni usvojili Rezoluciju: Uvesti čvrste sankcije Miloradu Dodiku, od promjena granica nema ništa

Nije nam samo Amerika saveznik. Bosna i Hercegovina ih ima širom svijeta. Samo ih treba probuditi i lobirati kod njih. Tako je jedna od najvažnijih grupacija u Evropskom parlamentu, Evropski Zeleni, predložila rezoluciju kojom se apelira na sve aktere u zemlji, a posebno na političko rukovodstvo Republike Srpske da doprinese potpunom poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje. Evropski Zeleni su na 34. sjednici Vijeća ove stranke usvojili Rezoluciju u kojoj se Europska unija snažno protivi bilo kakvoj promjeni granica, te podržava dalju izgradnju naše zemlje. – EU se snažno protivi bilo kakvim promjenama granica, posebno na osnovu etničkih podjela. Snažno se zalažemo za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i za implementaciju obostrano dogovorenih koraka. EU stoji iza Dejtonskog sporazuma i u potpunosti će podržati dalju izgradnju Bosne i Hercegovine kao multietničke, multireligijske i građanske države, ističe se. Također, u Rezoluciji je navedeno kako bi Europska unija trebala uvesti čvrste sankcije članu Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku. – Priznajemo utjecaj koji srbijanska vlada ima u regionu i čekamo kako bi vidjeli da se to ne koristi za raspirivanje sukoba već za smanjivanje tenzija i daljnji rad na pomirenju između svih šest zemalja Zapadnog Balkana, istaknuto je u Rezoluciji.

 

Sebastijan Kurz povlači se iz politike

Ono što je praksa u demokratskom svijetu, za nas je nepojmljivo. Kod nas se moć ne pušta po bilo koju cijenu, a integritet ne postoji. U demokratskim zemljama, lideri koji imaju problem sa zakonom, a tamo je pravosuđe nezavisno i funkcionalno, nemaju nikakvu budućnost u politici pa se sami povlače. Tako je i veliki ne samo austrijski nego i evropski lider budućnosti, kako su mu predviđali, Sebastian Kurz za kratko vrijeme otišao od vrha do dna. Ove sedmice još uvijek prvi čovjek Narodne partije Austrije (OVP), nekadašnji austrijski kancelar, objavio da se povlači iz politike. Kurz, koji je nedavno postao otac, obratio se medijima upravo sa tom izjavom. Ovakav potez je bio očekivan čulo se iz partijskih krugova, a na mjesto lidera OVP trebalo da ga zamjeni ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer (Nehammer). Do skoro se spekulisalo da bi Kurz mogao, nakon što se završi istraga protiv njega, vrati na sam politički vrh. Međutim, ovako je Kurz stavio tačku na ''i'' u svojoj političkoj karijeri. Meteorski uspon, ali još brži pad.

 

Ahmedhodžić i Nalić s Malmeom odbranili titulu prvaka Švedske

Naši zlatni momci Anel Ahmedhodžić i Adi Nalić su sa zastavom Bosne i Hercegovine proslavili novu titulu šampiona u Švedskoj. Njihov Malmo je sinoć u 30. kolu švedskog šampionata odigrao 0:0 protiv Halmstadta na svom terenu, ali i bod im je bio dovoljan da odbrane titulu. Čim je glavni sudija označio kraj utakmice, veliki broj navijača Malmoa je ušao na teren i sa svojim ljubimcima proslavio 25. titulu prvaka Švedske. Nalić je na svom Instagram profilu objavio zajedničku fotografiju sa Ahmedhodžićem i obojica su bili ogrnuti zastavom naše države. Anel je ove sezone odigrao 25 utakmica u ligi i zabio jedan gol, a Nalić je nastupio u 29 mečeva, šest puta pogađao i dodao tri asistencije. Obojica su u posljednjojj utakmici igrali u startnih 11. Bravo, momci!