Slučaj Khashoggi: Je li Trump digao ruke od Bin Salmana?

Slučaj Jamal Khashoggi zaokuplja pažnju svjetske javnosti, zbog misterioznog nestanka ovog saudijskog novinara nakon ulaska u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu, što je izazvalo brojna negodovanja, popraćena međunarodnim pozivima da se otkriju sve činjenice o ovom slučaju i pozovu na odgovornost svi koji su umiješani u njegov nestanak.

Na drugoj strani Atlantskog okeana pogledi se upiru prema Washingtonu, glavnom savezniku Kraljevine Saudijske Arabije. Oni koji prate dešavanja pitaju se hoće li ovaj incident poremetiti odnose između američke administracije, na čelu s predsjednikom Donaldom Trumpom i njegovim zetom Jaredom Kushnerom, i saudijskim prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom, ili neće imati utjecaja na veze i interese između dvije strane, ma koliko Trump dovodio Saudijsku Arabiju u neugodan položaj i ma koliko metode Bin Salmana bile neugodne za Washington?

Trump je po prvi put prekinuo šutnju, obraćajući se novinarima u dvorištu Bijele kuće, kada je izjavio: "Zabrinut sam. Nadam se da će se slučaj brzo riješiti."

Ni Thomas Friedman ne krije ogorčenje

Američki potpredsjednik Mike Pence objavio je na Twitteru da je "duboko uznemiren" izvještajima koji se mogu čuti o sudbini saudijskog novinara Khashoggija. Dodao je: "Ako je to istina, ovo je tragičan dan." Spomenuo je da svijet zaslužuje odgovore u slučaju saudijskog novinara, rekavši da je nasilje nad novinarima širom svijeta prijetnja slobodi medija i ljudskim pravima.

Republikanski senator Lindsey Graham izjavio je da će, potvrde li se informacije o ubistvu Jamala Khashoggija, posljedice biti "pogubne" za veze Rijada i Washingtona. Slične izjave došle su i od republikanskog senatora Marca Rubioa, koji je rekao da će, potvrde li se izvještaji o ubistvu Jamala Khashoggija, Sjedinjene Američke Države i svijet pripremiti snažan odgovor.

Slučaj Khashoggi doveo je do toga da američki političari budu na istom fonu s organizacijama za ljudska prava i novinarima. Čak ni Thomas Friedman, poznati američki novinar koji je pohvalno pisao o Bin Salmanu u ranijim tekstovima, nije krio ogorčenje. Pozvao je Trumpa i njegovog savjetnika i zeta Jareda Kushnera da zahtijevaju od Saudijske Arabije otkrivanje pune istine o sudbini saudijskog novinara.

Friedman je, također, napisao na svom zvaničnom nalogu na Twitteru: "Trump, Kushner, obično ne iznosim svoja mišljenja na Twitteru, ali ću to učiniti ovog puta: trebate pozvati Saudijce da pronađu Jamala Khashoggija i da ga oslobode. Bez konstruktivnih kritičara poput njega saudijske ekonomske reforme neće uspjeti."

Bin Salman - 'reformator u žurbi'

Američki list Washington Post, za koji je Khashoggi pisao, navodi da je saudijski novinar ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu te da će njegovo ubistvo baciti novo i uznemirujuće svjetlo na saudijski režim i stvarnog vladara države - Bin Salmana, što će zahtijevati sveobuhvatno preispitivanje saudijsko-američkih odnosa. List sugerira da je Khashoggi živio u Americi, što Trumpovoj administraciji daje osnove i obavezu da zahtijeva odgovore i relevantne dokaze od Saudijske Arabije i Turske.

Slučaj Khashoggi je jedno u nizu drugih pitanja u kojima je Rijad doveo Washington u neugodnu poziciju, od kojih se posebno ističu napadi na civile u Jemenu američkim oružjem, blokada Katara, koja je potkopala, prema Amerikancima, suočavanje Irana s jedinstvenim zaljevskim blokom, te pritvaranje libanskog premijera Saad al-Haririja na ponižavajući način.

Uprkos milionima koje je Rijad trošio na propagandne agencije u Americi kako bi poboljšao imidž države, britanski novinar David Hirst smatra da će ubistvo novinara Khashoggija u saudijskom konzulatu, ako se ono potvrdi, uništiti milione koje je saudijski prijestolonasljednik plaćao kako bi popravio svoju sliku na Zapadu i predstavio se kao "reformator u žurbi" (koristio je izraz Thomasa Friedmana u članku kojeg je objavio New York Times).

'Zločin kao iz horor filma'

Hirst, u tekstu pod naslovom "Jamal Khashoggi: drugačija vrsta Saudijaca", kaže: "Ovaj zločin je gotovo scena iz horor filma. Možda će i on sam [Bin Salman] platiti cijenu kada shvati reakcije medija u Washingtonu."

Međutim, američka novinarka Michelle Goldberg nije previše optimistična, jer smatra, što je i navela u svom članku u New York Timesu, da Saudijska Arabija, Kina, Rusija i druge zemlje čine prestupe jer je lično Trump "diktatorima dao zeleno svjetlo". Goldberg dodaje da joj je Sarah Margon, direktorica Human Rights Watcha iz Washingtona, rekla: "Ako su izvještaji o Khashoggijevom ubistvu tačni, to je onda tako drsko i krajnje čudno. Saudijska Arabija je ubijala ljude i prije i stavljala disidente i blogere u zatvor. Ali, ovo je na sasvim drugačijem nivou."

"Ne bi bilo neobično da, i pored svega toga, saudijska vlada pomisli da može proći nekažnjeno. Sjedinjene Američke Države dugo su održavale bliske strateške odnose sa Saudijskom Arabijom, uprkos zastrašujućim podacima o ljudskim pravima u Kraljevini. Američka implicitna podrška saudijskom brutalnom ratu u Jemenu počela je u vrijeme administracije predsjednika Baracka Obame. Međutim, nijedan američki predsjednik nije bio toliko prosaudijski nastrojen kao što je to Trump", dodala je.