Slučaj "Salčin": Zašto se krije ime ubice iz Srbije

Osim šturog saopćenja Državne agencije za istrage i zaštitu kojim su se pohvalili da su rasvijetlili slučaj ubistva Adnana Salčina, sina ratnog heroja Ramiza Salčina, podnoseći Tužilaštvu Kantona Sarajevo izvještaj protiv dvije osobe, zvaničnih informacija o identitetu počinioca nema, a, prema svemu sudeći, neće ih ni biti.

Stara priča 

Tužilaštvo u interesu istrage nije željelo davati bilo kakve informacije, a ni u SIPA-i ne žele više da daju podatke. Nezvanično, potvrđeno je da je riječ o državljanima Srbije, od kojih jedan ima i državljanstvo BiH. Jedan je, navodno, izvršilac, dok je drugi osumnjičen za pomaganje. Ovu informaciju mediji u BiH su imali još 2016. godine, pa je opravdano pitanje porodice ubijenog Adnana Salčina kakva je bila bila svrha saopćenja SIPA-e čiji je sadržaj stao u jednu rečenicu.  

- Još me niko nije pozvao, tako da nikakvih novih informacija o ubicama mog brata nemam. Još čekam poziv, mada ne razumijem čemu ovo saopćenje u kojem ne stoji ništa konkretno. Pitam se šta sada to znači. Zašto je ono uopće izdato? Ne razumijem... Priča o Srbijancima je postojala još 2016. godine, doduše tada nezvanična, ali je postojala. Sada je ovo zvanično saopćenje, ali nedovoljno i šturo - rekao nam je Mirza Salčin.

Uviđaj ubistva Adnana Salčina 2. marta 2015. godine obavili su pripadnici MUP-a KS kao i tužiteljica Kantonalnog tužilaštva KS.

 

  • Ubijeni Adnan Salčin

    Ubijeni Adnan Salčin

  • Mirza Salčin: Čemu saopćenje

    Mirza Salčin: Čemu saopćenje

Imali podatke

Prije dvije godine objavljeno je da je istragu preuzela Federalna uprava policije, a zatim Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA). Samo mjesec nakon ubistva, FUP je već imao operativne podatke o mogućem izvršiocu ili saizvršiocu imenom i prezimenom koji je državljanin Srbije te da se nalazi u toj državi.

Tada je, također nezvanično, objavljeno da su se, prema tvrdnjama svjedoka koji su ispitani u SIPA-i, u automobilu kojim se ubica zaustavio pored Salčinovog vozila navodno nalazile četiri osobe.  Tri godine nakon brutalne likvidacije očito je riječ o istim podacima koje su plasirane i prije nekoliko godina, jer istraga nije dovela do hapšenja počinioca.   

Likvidiran s dva hica 

Adnan Salčin brutalno je likvidiran 2. marta 2015. godine u sarajevskom naselju Mojmilo. Ubica je ispalio najmanje dva hica iz pištolja, od kojih je jedan pogodio Adnana u ruku, a drugi mu je prošao kroz prsa. Na vozilu u kojem je ubijen Salčin nije bilo tragova razbijenog stakla, pa sve upućuje na to da je ubica prišao dok je vozilo stajalo na raskrsnici i kroz otvoren prozor upucao Salčina.