Slučaj Trgovska gora: Selo gori, a baba se češlja; Dok se naši političari prepucavaju, Hrvatska istrajava u svojoj namjeri da nuklerani otpad skladišti na granici sa BiH

trg mora
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je Srni da ministrica vanjskih poslova Bisera Turković opstruiše jasan dogovor i jedinstven stav nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u BiH o Trgovskoj gori, o čemu svjedoče njeni postupci i izjave.

 

Na snažan i jednistven stav, na konkretne poteze institucija u Bosni i Hercegovini pozivali su iz Nezavisnog bloka, od samog aktualiziranja ovog problema. Senad Šepić, lider ove stranke je na čelu Inicijative "Trgovska mora, reci NE MOŽE" koja već godinu dana protestima, peticijama i na sve načine upozorava na potrebu uključenja i međunarodnih faktora, stručne javnosti ali i nadasve, konkretne zaštitničke poteze iz Bosne i Hercegovine, sa svih nivoa, jer su u pograničnom području oko Bosanskog Novog i Trgovske gore u Hrvatskoj, ugroženi životi oko 250 000 ljudi, Prirodni i Nacionalni park Una, cijeli eko sistem, privreda, turizam i budućnost življenja na ovim prostorima.

Košarac je ocijenio da su posljednje izjave Turković “vrhunac njene političke dezorijentisanosti i političke perfidnosti”.

“Umjesto što se bavi saopštavanjem neutemeljenih optužbi na račun onih koji su aktivno posvećeni rješavanju problematike izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad na Trgovskoj gori, očekivao sam i jedino bi bilo odgovorno da je Turkovićeva pravovremeno odgovorila na moj poziv na konsultativni sastanak kako bismo prevazišli eventualne dileme”, rekao je Košarac.

On je podsjetio da više od mjesec dana čeka na njen odgovor i da joj je poziv na sastanak uputio 9. jula, nakon što je u više navrata tražila da sa sjednica Savjeta ministara bude povučena odluka o imenovanju ekspertskog tima za Trgovsku goru.

“Očigledno je da Turkovićeva namjerno ne želi da pogleda istini u oči, niti da se suoči sa odgovornošću za niz vlastitih promašaja i diplomatskih skandala na čelu Ministarstva inostranih poslova”, rekao je Košarac.

Odgovor Ministarstva vanjskih poslova BiH

Iz Kabineta ministrice Turković stigla je reakcija na ovakve izjave Staše Košarca.

U saopćenju se navodi da je apsurdno da navodna zaštitnička inicijativa dolazi od predstavnika stranke čiji predsjednik Milorad Dodik, jedini nije ispoštovao zaključke sa 17. vanredne sjednice Predsjedništva BiH održane 22. marta 2019. godine. Naime, tačkom 2. zaključka Predsjedništva BiH navedeno je da će predsjedavajući Predsjedništva BiH, u to vrijeme član iz reda srpskog naroda, Milorad Dodik, uputiti predsjednici i premijeru Republike Hrvatske obavijest o zahtjevu BiH u kojoj se traži da područje Trgovske gore izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada.

Do danas, jedan takav dopis nije upućen čime je radi partikularnih interesa nastavljeno urušavanje kredibiliteta institucija BiH, pa smatramo zaista neprimjerenim da ministar, koji dolazi iz njegove političke stranke usmjerava pažnju i dezavuiše javnost prebacivanjem kritike na račun onih koji se zaista bore i zalažu za opstojnost i istinske interese građana i države Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju MVP-a.

Podsjećamo odlukom ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković da s dnevnog reda Vijeća ministara povučena je nedavno odluka o formiranju grupe stručnjaka za problem Trgovske gore, što je naišlo je na oštre kritike dijela zastupnika državnog parlamenta koji su ovim povodom održali i press konferenciju.

Državni zastupnici koji su ujedno i članovi Zelenog kluba – Saša Magazinović, Edita Đapo i Jasmin Emrić na press konferenciji poručili su da je nedopustivo da Vijeće ministara pogoduje namjerama Hrvatske da skladišti nuklearni otpad na granici sa BiH. Veto ministrice Turković smatraju potpuno pogrešnim potezom, iako je Vijeće ministara bilo napravilo određene pomake po ovom pitanju.

Oni su tražili da se u cijelu priču uključe stručnjaci koji bi zemlju pripremili za moguću arbitražu ili tužbu Međunarodnome sudu pravde, dok je ministrica Turković upozoravala na bespotrebno trošenje novca.