Slučaj zloupotrebe pacijenata u Sarajevu: Sve lijekove propisivao jedan ljekar i izdavala jedna apoteka

.
Nakon što je u KS primijećeno više zloupotreba podataka pacijenata kojima su se u kartone upisivale nepostojeće dijagnoze, iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo najavili su da će relevatnu dokumentaciju proslijediti Tužilaštvu KS.

 

Nakon medijskih objava o zloupotrebama podataka građana, iz Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS istakli su kako su upoznati sa problematikom te da im se direktno obratio i pacijent sa molbom da istraže slučaj.

"Odmah po prijemu prijave poduzete su aktivnosti na utvrđivanju činjenica. Do ovog momenta možemo potvrditi da se u konkretnom slučaju radilo o propisivanju i izdavanju lijekova na recept (antidijabetici i antidepresivi) u periodu april-septembar 2021. godine. Sve recepte je propisao jedan ljekar i svi recepti su realizovani u jednoj apoteci, što može ukazivati na zloupotrebe za koje je odgovoran ljudski faktor", istakli su iz ZZO KS.

Istakli su da se radi o periodu kada je zdravstveni sistem radio pod posebnim okolnostima pandemije, a da nije neuobičajeno da se vanredne situacije koriste za zloupotrebu sistema.

"Ako imamo na umu da se recept ne može realizirati (u redovnim okolnostima i ukoliko se postupa u skladu sa propisima) bez pokazivanja zdravstvene legitimacije ovlaštenom licu u ugovornoj apoteci, onda su jasne indicije da se eventualna zloupotreba desila dogovorom više lica", naglasili su.

Nakon što prikupe sve informacije, Zavod će cjelokupnu dokumentaciju proslijediti Tužilaštvu KS i Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.