Služba za poljoprivredu Grada Cazin: Potrebno izvršiti zaštitu oraha i lijeske

Orah i lijeska
CAZIN

Služba za poljoprivredu  Grada Cazin, obavještava proizvođače oraha i lijeske da je potrebno provesti zaštitu od sive pjegavosti oraha ili antraknoze (Gnomonia leptostyla).

 

  • Simptomi se javljaju na lišću, izbojima i plodovima u obliku tamno sivih pjega obrubljenih nešto tamnijim rubom. Kišovito vrijeme kao što je sad pogoduje da se ovaj patogen vrlo brzo širi. Preporučuje se upotreba slijedećih fungicida: Signum, Champion 50 WG, Systhane 20 W i dr.

Druga bolest od značaja je bakterioza oraha (Xantomonas juglandis) čiji se simptomi manifestiraju na listu u vidu sitnih pjegica koje se poslije poslije povećavaju i dobivaju crnu boju.

  • Takođe se isti simptomi javljaju i na plodu oraha. Zaštitu je potrebno provesti upotrebom sredstava na bazi bakrenih spojeva: Champion 50 WG, Bordoška juha  20 20WP, Neoram WG i dr.

Pojavu orahove muhe (Ragoletis  completa) potrebno je pratiti pomoću žutuh feromonskih ljepljivih ploča. Kišovito vrijeme u nasadima lijeske pogoduje razvoju bolesti truleži ploda (Monilija Bortrytis) i pjegavosti lista (Gnomonia leptostyla).

  • Preporučuje se od polovine maja do polovine juna mjeseca provesti zaštitu sredstvom Signum.  

Vrlo opasna bolest u nasadima lijeske  je ljeskotoč (Curculio nucum).

  • Za suzbijanje pratiti njegovu pojavu i zaštitu provesti upotrebom sredstva Caiplso SC 480. Sva sredstva koristiti u skladu sa uputstvima proizvođača i obavezno voditi evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja.

 

Detaljnije informacije i uputstva vezano za ovu problematiku možete dobiti u Službi za Poljoprivredu Grada Cazina (šalter br. 6)  ili u Službi za zaštitu bilja Poljoprivrednog zavoda USK.

Kontakt telefoni: Služba za poljoprivredu:

037/515-306,037/515-351 i Služba za zaštitu bilja Poljoprivrednog zavoda USK-a 037/316-103.