Smiljani Srnec 15 godina zatvora za ubojstvo sestre. Izneseni detalji, ona plakala

smiljana
IZREČENA je presuda za slučaj leša Jasmine Dominić pronađenog u škrinji u međimurskom Palovcu.


Smiljana Srnec na Županijskom sudu u Varaždinu nepravomoćno je proglašena krivom za smrt sestre Jasmine i dobila je 15 godina zatvora, što je najteža moguća kazna po zakonu iz 1997. po kojem se sudilo. 

Prema presudi, sestru je tupo-tvrdim predmetom udarila najmanje pet puta po glavi i nanijela joj mnoge prijelome i razderotine, zbog čega je Jasmina Dominić na mjestu umrla.

Nakon toga je 19 godina skrivala tijelo i lagala ukućanima da je Jasmina živa.

Izricanje presude Iz minute u minutu

15:03 Kao otegotna okolnost je uzeta izravna namjera, jačina ozljeda, da je žrtva mlada osoba u domu, skrivanje tijela u škrinji 19 godina. "Može se govoriti o podmuklom načinu izvršenja. Skriva tijelo 19 godina, živeći s tijelom sestre u kući sa svojom obitelji", kaže sudac. Olakšavajuće okolnosti su samo to što je Srnec majka troje djece. Kazna od 15 godina je najviša kazna prema zakonu iz 1997. godine.

15:01 "Smiljana Srnec psihijatrijski je sposobna za krivnju", govori sudac i dodaje da Srnec nije dala nikakvo objašnjenje za leš sestre u njenoj škrinji, nego je samo rekla da svjedoci lažu.

14:57 Sudac govori kako je do usmrćenja tupo-tvrdim predmetom došlo u opuštenom stanju žrtve, što ide u prilog tome da je ubojica domaća osoba. Ona je jedina osoba koja je iznosila informacije o Jasmini kojima je cilj bio ostavljanje dojma da je ona živa. Tijelo je cijelo vrijeme stajalo u škrinji, a Smiljana ju je držala u neuređenom dijelu, ispod stepenica, cijelo vrijeme uključenu u struju. Kad su ukućani zbog velikih računa za struju rekli da žele baciti škrinju, ona im je rekla da je s jednom tvrtkom dogovorila davanje stare škrinje u zamjenu za popust za novi uređaj, što su iz te tvrtke opovrgnuli.

14:48 Sudac nabraja laži koje Smiljana iznosila u o nestanku Jasmine, a o kojima su posvjedočili svjedoci. Među lažima su i one da je Jasmina na kruzeru i u Francuskoj te da se javlja Smiljani.

14:47 "Isključivo je optuženica boravila u kući", navodi sudac te dodaje kako to nije bio slučaj s ocem Jasmine i Smiljane Martinom. Sudac kaže da je ljetovanje koje je Smiljana Srnec priložila kao dolaz bilo 2001. godine, a da se ionako ne radi o nečemu što bi imalo velik značaj u postupku.

14:45 Sud utvrđuje da je posljednji put viđena u srpnju ili kolovozu 2000. te da je usmrćena u ljeto 2000. godine, što potvrđuju i oznake na smrznutom voću i povrću u škrinji. Sudac iznosi da je leš u škrinji stajao 19 godina te da je doktor koji je vještačio u ovom predmetu ustvrdio da je žrtva skinuta i omotana crnim vrećama. 

14:43 "Od udaraca su nastale opsežne ozljede glave i mozga. Od prvog udarca je Jasmina Dominić vjerojatno ostala bez svijesti", govori sudac te dodaje da je smrt nastupila ubrzo nakon nanošenja ozljeda te da nikakva medicinska pomoć ne bi spriječila smrt.

14:39 Smiljana Srnec ne prestaje plakati dok sudac iznosi kronologiju istrage od pronalaska tijela početkom prošle godine.

14:36 Sudac obrazlaže da je izrečena najveća kazna. Sud je utvrdio da je Srnec počinila ubojstvo. Čitaju se izjave svjedoka koji su otkrili leš u škrinji.

14:35 Srnec plače.

14:33 Srnec je kriva za ubojstvo sestre. Prema presudi, sestru je tupo-tvrdim predmetom udarila po glavi najmanje pet puta i nanijela joj mnoge prijelome i razderotine, zbog čega je Jasmina Dominić na mjestu umrla. Srnec je dobila 15 godina zatvora.

14:32 Novinari nisu pušteni u sudnicu, a izricanje presude prati se putem videolinka s odgodom. Svakog trena trebalo bi na videolinku početi izricanje presude.

Izjava odvjetnika Smiljane Srnec nakon presude

Nakon presude izjavu je ispred zgrade suda dao Krešimir Golubić, odvjetnik Smiljane Srnec. Kazao je kako će obrana podnijeti žalbu.