Šmit posjetio CIK: Razgovarano o popunjenosti biračkih odbora i policijskom nadzoru

.
Visoki predstavnik je kazao da će pratiti sve izborne aktivnosti i reagirati u skladu sa svojim ovlaštenjima.

 

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt) sa saradnicima danas je prvi put od preuzimanja dužnosti posjetio Centranu izbornu komisiju (CIK) BiH gdje se sastao sa predsjednikom i članovima CIK-a BiH.

Razgovarano je o organizaciji i provođenju Općih izbora u Bosni i Hercegovini zakazanih za nedjelju, 02. okobra 2022. godine.

Nedovoljan broj

Predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović je upoznao visokog predstavnika sa izazovima sa kojim se susreće ili se može susresti CIK BiH u toku izbornog procesa u BiH.

Posebno je istaknut izazov potpune popunjenosti biračkih odbora članovima i njihovim zamjenicima usljed nedostavljanja dovoljnog broja prijedloga od strane pojedinih političkih subjekata.

Birački materijal

Drugo na šta je Arnautović skrenuo pažnju i zatražio podršku visokog predstavnika jeste policijski nadzor nad osjetjivim izbornim materijalom u noći sa 01. na 02. oktobar. U skladu sa članom 16. stav (4) Pravilnika o provedbi izbora birački materijal se u noći prije otvaranja biračkog mjesta čuva u zaključanim prostorijama na lokaciji biračkog mjesta. Policija osigurava birački materijal u noći prije otvaranja biračkih mjesta na lokacijama biračkih mjesta.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit se zahvalio predsjedniku i članovima Centralne izborne komisije BiH na dobijenim informacijama i kazao da će pratiti sve izborne aktivnosti i reagirati u skladu sa svojim ovlaštenjima.

FOTO: CIK BIH