Smjena vlasti u USK-a, realnost, želja ili spinovanje

Sve češće se može u krajiškim medijima pročitati da se sprema smjena aktuelne Vlade Mustafe Ružnića.

Samo 20 dana pred proglašenje zvaničnih rezultata Općih izbora u BiH održanih prošle godine, 17.oktobra dolazi do još jednog prevrata u krajiškoj vlasti. ASDA,  DF, DNZ, SDP i NB uz podršku SBB-a u Kantonalnoj skupštini smjenjuju tada aktuelnu vlast SDA  i premijera Huseina Rošića. Na čelo Vlade USK-a dolazi Mustafa Ružnić iz ASDA. I od tada traje borba za vlast.

Kada je smijenjen, Husein Rošić novinarima objašnjava da je SDA izborni pobjednik, te da su u pregovorima sa ostalim strankama u USK-a. Međutim, postizborna koalicija pokazaće da većina političkih aktera ipak ne želi da se prikloni stranci koja je pojedinačno, dobila najviše mandata u Skupštini USK-a. Predizborna koalicija ASDA – POMAK zajedno, poslije implementacije izbornih rezultata pravi široku koaliciju uz manje-više iste partnere, NB, SBB, SDP, uz podršku Naše stranke. Ovog puta iz koalicije izlaze članovi DF-a koji su smatrali da institucije koje im se nude pri raspodjeli, nisu dovoljne za koaliciono partnerstvo.

Ipak, ako je suditi po sve češćim naslovima krajiških portala, te suštinski nepoznatim piscima različitih grupa na društvenim mrežama, sadašnja vlast svakako treba imati oči i na leđima, jer u SDA USK-a ne odustaju od toga da budu vlast, a ne opozicija. Prije otprilike dva mjeseca Šemsudin Dedić, predsjednik SDA USK, još uvijek aktuelni federalni ministar poljoprivrede, te po izboru naroda i državni parlamentarac, u intervjuu je izjavio da razgovara sa liderima krajiških stranaka s ciljem da SDA preuzme vlast u Kantonu 1. Već na slijedećoj sjednici Skupštine, javnost je saznala da nije bilo ni pokušaja smjene. Uskoro, ponovo kreću nove, doduše nezvanične informacije da se u jednom bihaćkom hotelu dogovara nova većina i to sa Laburistima-parlamentarnom strankom koja je osvojila tri mandata u Kantonalnoj skupštini. Pored toga, postoji i razmišljanje u Stranci demokratske akcije da će se dogovori u vrhu između SDA, SBB-a i DF ispoštovati i na nižim razinama. To bi mogao biti i vjerovatan scenarij, međutim u USK-a stvari bi se mogle drugačije odigrati. U Krajini ipak značajnu političku jačinu imaju Laburisti, pa ići bez njih u smjenu, najvjerovatnije ne bi bilo moguće. Naime, Vildana Alibabić iz Naše stranke, nekoliko puta je naglasila da sa SDA neće praviti sporazume, SDP sa svoja četiri zastupnika je sličnog stava, koalicija je nuđena i POMAK-ovim kantonalnim parlamentarcima, ali Zikrija Duraković ih je raspršio, kada je prilikom obilježavanja  Bužimskih dana otpora rekao da neće nikada sa autonomašima, a tog stava je i SDA-ov dugogodišnji zastupnik, Mehmed Mahmić. O pristupanju koaliciji sa SDA, nezavsni zastupnik, bivši načelnik Bosanskog Petrovca Zlatko Hujić nam je potvrdio da i ne razmišlja. U NB-u ne žele ni čuti za koaliranje sa Laburistima. A ne treba zanemariti i činjenicu da nas u narednoj godini očekuju lokalni izbori, pa bi koaliranje sa Laburističkom strankom svakako bio rizik za sve stranke u Krajini.

Vratimo se unazad nekoliko mjeseci; Prvi potez zvanične vlasti bio je imenovanje policijskog komesara, a saga o njegovom imenovanju trajala je mjesecima. U Nezavisnom odboru za izbor policijskog komesara su bili pod pritiskom, kako javnosti tako i politike. Naime, nije se znalo koji će se zakon primjenjivati prilikom izbora, kao ni to da li će kandidat u toku mandata steći uslove za penziju...  Završilo se tako što je kandidat sa najviše bodova, Mujo Koričić imenovan za novog-starog komesara.

Iako svaka vlast u proteklim decenijama je govorila o nužnim reformama, one su se odvijale ili sporo ili ih nije bilo. Ružnićeva vlada je pokrenula reformu u obrazovanju, komisija je zaključila da je u nastavnom procesu malo učenika, a puno zaposlenih u obrazovnom sistemu. Njih čak 300 je višak, pa su kao alternative nastavnicima i profesorima, između ostalog ponuđene prekvalifikacije. To se nije svidjelo sindikalistima u obrazovanju, pa bi školska godina mogla početi generalnim štrajkom. Hoće li ovaj potez vlasti biti autogol, jer u obrazovanje je na drugom isplatnom mjestu kada se o budžetskom novcu govori? Na prvom mjestu su uposlenici kantonalne javne uprave, pa je svakako pitanje da li će Ružnićeva vlada ići i u tu reformu? Krenulo se i komisijskim „češljanjem“ stanja u zdravstvu, što je po najavama, uvod i u zdravstvenu reformu. Saznajemo i da se priprema Zakon o javno-privatnom partnerstvu, koji bi mogao, ukoliko doista postoji iskrena namjera, revitalizirati ustanove poput banje Gata Ilidža.

Sve ovo, navodne smjene vlasti, kreiranje dojma u javnosti da je to glavni problemi ovog kraja, odvija se u jeku migrantske krize, koja je bila aktuelna i u vrijeme Rošićeve vlasti. Iako je upravo Rošićeva vlada predložila Medeno polje gdje bi bio formiran privremeni prihvatni centar za migrante i izbjeglice, do te realizacije nikad nije došlo. Ružnićeva vlast je hale u Medenom polju aktuelizirala, a kako je za cazin.net potvrdio ministar MUP-a USK-a Nermin Kljajić, upravo će te hale biti jedini prijedlog državnoj Operativnoj grupi za nadzor nad migrantskom krizom kao lokacija prihvatnog centra. Tvrde da se politički pritisci ovog puta neće tolerisati, a eventualno odustajanje od ovog prijedloga će doći u obzir jedino ako lokalne vlasti u Kantonu 1 ponude prihvatljive lokacije izvan gradskih zona.

Tu je i problem odljeva stanovništva, a najnoviji podaci pokazuju da u EU odlaze i zaposleni bračni parovi, a sve zbog višedecenijske situacije u Kantonu gdje sve nazaduje. Pa se i postavlja pitanje, da li su spinovanje ili namjera za ponovnim zauzimanjem vlasti u USK-a za opoziciju bitni iz razloga što imaju alatke za rješavanje nagomilanih problema, ili se u tu borbu ide samo radi vlasti i benefita koje ista pruža?   

A vas pitamo, da li ste zadovoljni radom Vlade Mustafe Ružnića?