Smještaj 1.500 migranata u Lipi smanjit će broj onih koji su na ulicama, ali... Sve je više incidenata: Novi slučaj pokušaja provale

Provala
Danas se desilo meni, sutra vama. Ovo je snimljeno oko tri sata ujutro, nakon čega je provalio u autobus od komšije. Počinilac je uhvaćen​, procesuiran, ispitan i pušten, evo ga opet se šeće...

 

I dalje je mnogo migranata na ulicama bosanskohercegovačkih gradova i žive od danas do sutra bez stalnog smještaja, prinuđeni da se snalaze na razne načine. U susretima migranata s našim građanima neizbježne su incidentne situacije.

Jučer je Aldin Durić iz Male Lise kod Cazina prijavio pokušaj provale u svoju kuću. Objavio je i video sa svoje nadzorne kamere, koja je zabilježila jednog migranta kako uporno pokušava da željeznom šipkom provali vrata.

- Danas se desilo meni, sutra vama. Ovo je snimljeno oko tri sata ujutro, nakon čega je provalio u autobus od komšije. Počinilac je uhvaćen​, procesuiran, ispitan i pušten, evo ga opet se šeće po Maloj Lisi kod Cazina, naveo je Durić.

Nakon Bihaća i Velike Kladuše pogranična naselja cazinske općine također postaju okupljališta migranata koji nisu u kampovima. Krajišnici su na ovakve prizore odavno navikli, ali sve više drugih gradova širom Bosne i Hercegovine postaju utočišta migrantima, s tim što ih je loš glas odavno pretekao, kao naprimjer u slučaju koji se desio u Konjicu.

Umorni i promrzli migrant po imenu Omar ušao je u jedan restoran gdje je tražio čaj, ali je odmah oštro istjeran.

- Ja sam registrovani migrant, dao sam otiske prsta u kompjuteru i plaćam poreze. Hrvatska policija me je otjerala iz Posušja, otišao sam u Konjic bosanskoj braći i ovo se desilo. Poslije su zvali policiju i podmitili ih da me udalje. Udarili su me, vozili 17 kilometara izvan Konjica, uzeli su mi novac i opet udarili, optužio je ovaj migrant koji je podijelio video na društvenim mrežama naglašavajući da želi da štrakuje glađu ili da izvrši samoubistvo.

Izbacio je migranta iz restorana

 

Nasreću, Vijeće ministara BiH donijelo je jučer odluku o uspostavljanju privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata Lipa, na području Bihaća, koji će biti montažni objekat kontejnerskog tipa i kapaciteta 1.500 osoba. Ovim će djelimično smanjiti broj onih koji su na ulicama.

Nekoliko hiljada migranata luta naokolo gradovima Bosne i Hercegovine i upada u incidentne situacije

 

Vijeće ministara BiH, nažalost, nije postiglo konsenzus tokom glasanja o zaključku kojim bi se obavezalo Ministarstvo sigurnosti BiH da u skladu s postignutim dogovorom s Delegacijom Evropske unije i u saradnji s nadležnim organima u Bosni i Hercegovini provede aktivnosti uspostavljanja i funkcionisanja privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata Ciljuge, u općini Živinice. Po svemu sudeći, Unsko-sanski kanton će i dalje čekati na odluke kojima će migrantska kriza njih rasteretiti i prenijeti se na druge dijelove države.