Smog ostavlja dugoročne posljedice: Tuzla najzagađeniji grad u Evropi

Prema podacima Svjetskog tima za kontrolu kvalitete zraka (AQICN), građani tuzlanske regije jučer su udisali najzagađeniji zrak u Evropi. Indeks kvaliteta zraka porastao je na visokih 234, što označava enormno zagađenje.

Koncentracija opasnih čestica konstantno je visoka u mnogim gradovima u Bosni, dok je u Hercegovini nešto bolja situacija.

Indeks kvaliteta

U ostalim bh. gradovima, indeksi kvaliteta zraka, prema mjerenjima Udruženja „Ekoakcija“, pokazali da je zrak vrlo nezdrav u Lukavcu (241) i Ilijašu (204), nezdrav u Sarajevu (196), Tuzli (183), Zenici (183) i Kaknju (174), a nezdrav za osjetljive grupe u Banovićima (124), Jajcu (137) i Goraždu (114).

Ljekari Klinike za plućne bolesti UKC-a Tuzla i članovi Udruženja respiratorne medicine upozorili su da zagađenje zraka ostavlja dugoročne posljedice. 

Naglašavaju da se smog u svijetu smatra jednim od uzroka porasta broja oboljelih od astme, hronične opstruktivne plućne bolesti, karcinoma pluća, alergija i povećane stope smrtnosti.

Javiti se ljekaru

Također, upozoravaju da su najugroženija djeca do pet godina, osobe starije od 60 godina i hronični plućni i srčani bolesnici.

- U slučaju pojave bilo kakvih simptoma, treba se blagovremeno javiti ljekaru - navode u saopćenju.

Preporuke građanima 

izbjegavati boravak u zagađenim sredinama

smanjiti kretanje i boravak vani, a ako je neophodno, koristiti maske

provjetravati radni prostor

redovna vakcinacija rizičnih grupa (influenca, pneumokok…)

uzimati dovoljne količine tečnosti, vitamina i minerala

redovne kontrole hroničnih bolesnika