Snimcima iz zraka i sa zemlje čini sevape po cijelom svijetu

Elvir Krak, informatičar iz Dubrava kod Bosanske Gradiške, inače rođeni Jajčanin, svojim foto i videoradovima nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Gradiščani širom svijeta, od Amerike do Australije, ili Skandinavije na sjeveru Evrope, kažu da Elvir svakodnevno čini velike sevape, jer ih svakodnevno podsjeća na rodni kraj.

Ovaj spretni elektroničar postao je svojevrsni fanatik kad su u pitanju snimci ili fotografije. Osim u Dubravama, Liskovcu i drugim bosanskogradiškim mjestima, Elvir inspiraciju pronalazi i u Bihaću, na prelijepoj Uni, ili na obroncima Grmeča. Kaže da ne žali ni vremena ni truda u potrazi za dobrom fotografijom ili snimkom.

- Obično radim nakon kišne noći i kad se ukaže sunce. Tada su fotografije baš kao razglednice – govori Krak za Avaz.ba.

Elvir ima vlastitu tehniku, od kamera do dronova i jakih kompjutera. Svoje snimke i fotografije postavlja na društvene mreže i na kanal YouTube.

- Javio mi se jedan zemljak koji živi u Australiji. Kaže da ga videosnimci iz rodnog kraja na trenutak vrate kući i da često zaplače. Jedan prijatelj mi je poklonio dron, uz pomoć kojeg sam ovladao tehnikom pilotiranja i snimanja. A onda mi je kolega Nenad Balaban napravio dron koji doseže u visinu do 300 metara i čini fantastične snimke – pojašnjava Elvir.

On vodi računa o kompoziciji kadrova, svjetlu, bojama, a sve potkrijepi laganom muzikom i grafikom. Jedan klip od nekoliko minuta obrađuje i po tri sata. Zato i ne čudi što su njegovi videoprilozi iz Donjeg Vakufa, Bosanske Gradiške, Vinca, Bosanske Krupe ili iz Lijevče polja sve gledaniji i popularniji.