SNSD traži korekcije na “9. januaru”: Nelogičan način naplate

Od Gradiške do Laktaša ima 25 kilometara, od Gradiške do Banje Luke također 25 kilometara, ali je putarina na prvoj dionici skuplja nego na drugoj

Ne znam šta znači inicijativa na koju se pozivaju u Ministarstvu saobraćaja, ali ću se raspitati kako se pokreće, ističe Denis Šulić

Ministarstvo veza i saobraćaja Republike Srpske još nije snizilo cijenu putarina na autoputu “9. januar” uprkos zahtjevima narodnih poslanika. Bivši ministar veza i saobraćaja Neđo Trninić, koji je smijenjen prije nekoliko dana, rekao je da neće korigovati cijene putarina, jer se na njih niko nije žalio.

Nema pritužbi

- Od početka naplate putarine u Republici Srpskoj do danas u Ministarstvo saobraćaja i veza nije stigla nijedna pritužba u vezi s visinom naplate putarine niti inicijativa za smanjene ovih naknada, izjavio je nedavno Trninić.

Poslanici su u proteklih nekoliko mjeseci isticali da je na autoputu Banja Luka - Gradiška, kao i na autoputu “9. januar”, došlo do značajnog povećanja cijene putarina, ali i određene nelogičnosti. Putarina na relaciji Gradiška - Banja Luka povećana je sa 2,5 na 3,5 KM. Ukoliko se putnik na autoput uključi u Gradišci, a izađe u Laktašima, plaća putarinu od četiri marke.

- Od Gradiške do Laktaša ima 25 kilometara, a od Gradiške do Banje Luke 25 kilometara, ali je putarina na prvoj dionici skuplja nego na drugoj. Kako je to moguće? To je nelogično i to mora da se ispravi. Mnogo je onih koji su nezadovoljni ovim sistemom naplate, kaže za Oslobođenje poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Denis Šulić.

On dodaje da Autoputevi RS-a za istu kilometražu naplaćuju različite putarine. Iz tog preduzeća su najavili, podsjeća Šulić, da će vozači plaćati putarinu na osnovu pređenih kilometara, a sada je jasno da se putarina ipak obračunava na drugačiji način.

- Od Drugovića do Kladara ima 60 kilometara i cijena putarine je pet maraka. Od Drugovića do Čatrnje imaju 34 kilometra i cijena je takođe pet KM. Jasno je da to nije plaćanje u skladu sa pređenim kilometrima, jer vozači koji su prešli 30 kilometara plaćaju isti iznos kao i oni koji su prešli 60 kilometara, objašnjava Šulić.

Šulić ističe da je tražio od Ministarstva saobraćaja i veza da koriguje ove greške, ali da je dobio odgovor kako nije bilo pritužbi i da je potrebno provesti određenu inicijativu da bi se greške ustanovile i otklonile.

- Postavio sam poslaničko pitanje koje se odnosi na ovaj problem i to je ujedno i pitanje građana. Poslanici su predstavnici građana i jasno je da to zanima i njih. Ne znam šta znači inicijativa na koju se pozivaju u Ministarstvu, ali ću se raspitati kako se pokreće i onda ćemo na taj način pokušati da dođemo do boljeg sistema naplata putarina, najavljuje Šulić.

Mjesta naplate

Zatvoreni sistem naplate na autoputevima u Srpskoj na snazi je od novembra prošle godine. Iz Autoputeva RS-a tada su naglasili kako će se putarina plaćati po pređenom kilometru i to na naplatnim stanicama Prnjavor i Kladari, te na novoizgrađenim stanicama Laktaši, Drugovići i privremenom naplatnom mjestu na petlji Mahovljani.