SOC od Vlade KS traži ravnopravnu zastupljenost spolova, inicijativa predata premijeru

Sarajevski otvoreni centar predao je danas inicijativu premijeru Kantona Sarajevo da se Vlada KS imenuje u skladu s odredbama zakona o ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini. Naime, prema posljednjem popisu, u BiH ima 52 posto žena, a u prethodnom mandatu samo je dvadesetak posto njih bilo dio vlasti.

Član 20. Zakona o ravnopravnosti spolova nalaže da sva državna tijela u vlasti uključujući zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, moraju osigurati ravnopravnu zastupljenost oba spola u svim procesima odlučivanja i donošenja odluka, a to naravno uključuje i Vladu KS. 

"Trenutna situacija je takva da smo u prethodnom sazivu Vlade KS imali dvije ministrice, a Vlada KS nikada nije odražavala ravnopravnu zastupljenost oba spola, to jeste, nikada nismo imali minimum 40 posto ministrica u Vladi KS", rekla je Maida Zagorac, koordinatorica programa "Prava žena" Sarajevskog otvorenog centra. 

Osim toga, Zakon o ravnopravnosti spolova pored procenata nalaže da i svi drugi zakoni moraju biti usklađeni s njim.

"Ovo neće ostati samo na inicijativi. Mi smo dugo radili na rješenju ovog pitanja. Svim strankama smo uputili dopise s ovom inicijativom gdje smo tražili da se prilikom imenovanja Vlade KS ispoštuje Zakon o ravnopravnosti spolova BiH te da bude imenovano najmanje 40 posto ministrica", rekla je Zagorac.

Naredni koraci, kako kažu iz Sarajevskog otvorenog centra, su izmjena i dopuna Zakona Vlade KS kojima bi se omogućilo da svaki naredni saziv odražava ravnopravnu zastupljenost oba spola.

Zastupnica Naše stranke u Skupštini KS Neira Dizdarević kazala je kako je ponosna na činjenicu da njena stranka od 18 izabranih zvaničnika ima 11 žena. 

"To je 61 posto, što je sigurno veći prosjek nego u drugim evropskim zemljama. Mi bismo uskoro mogli imati problem da je nama manje zastupljeni spol zapravo muški. Od 18 listi, koliko smo ukupno predali, na osam su nosioci bile žene. U Parlamentu FBiH imamo pet zastupnica od ukupno njih šestero. U Skupštini Kantona dvije žene od pet, a u Parlamentu BiH jednog muškarca i jednu ženu", istakla je Neira Dizdarević.

Kazala je i kako Naša stranka stalno radi na edukaciji i osnaživanju članica i u prvi plan pokušavaju staviti stručnost, što ni na jedan način ne isključuje žene. 

"Veoma je važna podrška muških kolega, kao i izostanak tih predrasuda da su žene manje sposobne. Često su puna usta priča o tome kako su žene jake i sposobne, no kada dođe do formiranja listi i popunjavanja određenih pozicija tu podrška ženama najčešće izostane, a tada je najpotrebnija", kazala je Dizdarević. 

Kako ističu iz Sarajevskog otvorenog centra, samo su skupštine tri kantona ispoštovale Zakon o ravnopravnosti spolova BiH, a to su SBK i ZDK koji imaju 40 posto zastupnica te HNK čak 46,66 posto. 

Kazali su kako će ovu inicijativu uputiti i vladama drugih kantona, skupštinama i premijerima, ali i na državnom nivou.