Solak je “FH Srebrenu malinu” proglasio ovlaštenom za uvoz respiratora

dok
U izjavi koju je načelnik Federalne Civilne zaštite poslao Agenciji za lijekove i medicinska sredstva izražena je hitnost potrebe za izdavanje saglasnosti “Srebrenoj malini” za uvoz

 

AUTOR: S. DEGIRMENDŽIĆ

Federalna uprava civilne zaštite ovlastila je firmu za preradu voća i povrća “F.H. Srebrena malina” d.o.o. u vlasništvu Fikreta Hodžića da obavi uvoz invazivnih respiratora za potrebe kliničkih centara i bolnica na području Federacije Bosne i Hercegovine, a u cilju mjera zaštite povodom suzbijanja korona virusa.

Ova informacija potvrđena je za Fokus.ba u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH koju smo kontaktirali u vezi s nabavkom 100 respiratora plaćenih 10,5 miliona maraka, a od kojih je 80 stiglo u BiH u prošlu subotu.

Iz Agencije su potvrdili da su izdali dozvolu “F.H. Srebrena malina” d.o.o. Srebrenica za velepromet medicinskih sredstava za klase I, Im, Is, IIa, IIb i III.

– Napominjemo da Agencija ne vrši odabir dobavljača za nabavku medicinske opreme, niti je to u nadležnosti ove Agencije. Pravno lice “F.H. Srebrena malina” d.o.o. Srebrenica obratilo se Agenciji sa zahtjevom za hitan interventi uvoz medicinskih sredstava. U prilogu zahtjeva, pored propisanih certifikata, dostavljena je i Izjava o nabavci od strane Federalne uprave civilne zaštitu u kojoj je navedeno da je “F.H. Srebrena malina” d.o.o. Srebrenica ovlaštena od strane Federalne uprave civilne zaštite da obavi uvoz invazivnih respiratora za potrebe kliničkih centara i bolnica na području Federacije Bosne i Hercegovine, a u cilju mjera zaštite povodom suzbijanja korona virusa. Nakon sprovedene procedure, uzimajući u obzir iskazanu hitnost, a koja se uzima u obzir za sva medicinska sredstva za sprečavanje posljedica COVID-19, navedenom veleprometniku izdata je saglasnost za interventni uvoz navedene medicinske opreme, odgovorili su na upit Fokusa iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Iz te agencije dostavili su nam i izjavu Federalne uprave Civilne zaštite koju potpisuje načelnik Fahrudin Solak, a u kojoj se firma “FH Srebrena malina” navodi ovlaštenom za uvoz respiratora.

Koliko je Solakova urgencija imala efekte u Agenciji  evidentno je i iz toga što je on uputio svoj dopis Agenciji za lijekove i medicinska sredstva 15. aprila ove godine, a već  u roku 10 dana, “FH Srebrena malina” je i dobila dozvole i uplaćen joj je novac, a stigli su i respiratori iz Kine.

Kad vlast pravi za sebe “algoritam” onda se za 10 dana firma za poljoprivrednu proizvodnju može proglasiti uvoznikom medicinske opreme i dobiti sve dozvole. I da joj se prebaci 10 miliona i da stignu respiratori iz daleke Kine. Nažalost, za obične smrtnike “algoritmi” i procedure su puno komplikovaniji. Kada je u pitanju spašavanje života običnih ljudi, ti “algoritmi” i procedure su još uvijek na strani smrti, a protiv života.