Solidarnosti koja je dirnula mnoge: Starim autom punim stvarima krenuo pomoći ljudima u Turskoj

auto
Nakon snažnog potresa koji je zadesio Tursku, pomoć pristiže sa svih strana. Međutim, jedna fotografilja solidarnosti je privukla najviše pažnje, a riječ je o starom automobilu punom stvari koje su spremljene kao pomoć unesrećenima.

 

Tursku su potresli zemljotresi sa epicentrom u Kahramanmarašu, hiljade ljudi je izgubilo život, a desetine hiljada je povrijeđeno. Prva zemlja koja je Turskoj pritekla u pomoć bio je prijateljski i bratski Azerbejdžan.

Pored spasilačkih timova, azerbejdžanski narod je također započeo akciju pomoći za Tursku. Posebno je pažnje privukla fotografija koja je oborila rekord za dijeljenje na društvenim mrežama te je postala simbol ovog zajedništva i solidarnosti.

Server Beşirli svoj stari automobil napunio je stvarima iz svoje trošne kuće u Bakuu te se uputio prema Turskoj. Njegov pomoćnik bio je brat İmamverdi Beşirli.

"I mi smo doživjeli ovu katastrofu. Bilo je žena bez odjeće i obuće. I mi smo doživjeli taj period, znamo taj osjećaj. Nismo samo mi, pomogli, svi Azerbejdžanci, čak i Azerbejdžanci koji žive u drugim zemljama su pomažu. Čak sam bio i svjedok nečega, došla je djevojka, skinula kaput i dala ga u humanitarne svrhe. Naravno, pomoć je ni veliki ni mali. U narednim danima. Kažu da će poslati pomoć u hrani bratskoj zemlji" rekao je.

Fotografija je dirnula brojne, naročito nakon saznanja u kakvim uslovima živi i sam Server. Mnogi su komentirali da su uvijek najsolidarniji oni koji imaju najmanje.