Spajanje Sarajeva sa Krajinom: Brza cesta kreće ipak od Nević Polja prema Lašvi

Home

Spajanje Sarajeva sa Krajinom: Brza cesta kreće ipak od Nević Polja prema Lašvi


Izgradnja brze ceste Lašva – Nević Polje (Travnik) koja bi trebala početi naljeto, kako stvari stoje, počet će obrnutim redoslijedom, tačnije od Nević Polja prema Lašvi.

 

Čekaju novac

Ovu informaciju potvrdio nam je prošle sedmice i Adnan Terzić, direktor „Autocesta FBiH“, kazavši da su novi raspored, kojim bi se rasteretila zagušenost saobraćaja kroz Nević Polje, Novu Bilu i Vitez, predložili i Vladi FBiH.

Radi se o prvoj dionici, dugoj 23,6 kilometara i vrijednoj 183 miliona eura, s tim da se očekuje da Vlada BiH, čim bude uplaćen novac od klirinškog duga iz Rusije, prebaci „Autocestama FBiH“ 120 miliona maraka, kako im je obećao premijer Fadil Novalić još u februaru ove godine.

Terzić nam je pojasnio da su, iako plan izgradnje prve dionice predviđa izgradnju od Lašvanske petlje, odlučili da bi najbolje bilo, a s obzirom na to i na sredstva koja bi dobili, da izgradnju brze ceste započnu od Nević Polja.

"Došlo je do zaokreta u planu izgradnje jer smo utvrdili da je prva dionica, kako je prvobitno zamišljena, projektirana na puno veće kapacitete i na njoj je planirana izgradnja više tunela i vijadukta, na kojim bismo izgubili dosta novca, ali i vremena. Utvrdili smo da na dionici od Nević Polja, obrnutom varijantom, nemamo velikih objekata, a riješili bismo se velikih gužvi u saobraćaju" – kaže Terzić.

 

Nema tunela

Dodaje da bi se, prema novom planu gradnje, izgradilo više kilometara brze ceste.

"Tu nema ni tunela ni vijadukta niti velikih i zahtjevnih objekata. Izgradnjom bismo izbjegli i velike gužve na ovoj dionici i izgradili cestu od onih sredstava koja bismo dobili. Mi smo spremi. Vjerujemo da je to mnogo efikasnije" – ističe Terzić.

 

Gradnja Lašvanske petlje

Na ovoj dionici predviđena je i gradnja kompletne Lašvanske petlje, s dva odvojena kolovoza, svaki sa po dvije saobraćajne trake. Za eksproprijaciju zemljišta izdvojeno je 40 miliona KM, a potrebno je ukloniti 124 objekta. S tim da bi, prema novom planu, izgradnja petlje bila rađena na samom kraju.

Brojke

  • 20 mostova planirano da se sagradi
  • 3 tunela dužine 2,5 kilometara
  • 100 kilometara projektirana brzina
  • 4 petlje bit će sagrađene (Lašva, Kaonik, Vitez i Nević Polje)

 

(Izvor: Sa-c.net)

Tagovi
Objavio: Wed, 31/05/2017 - 11:24

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top