Spašavao kćerku iz “autobusa smrti”: Bilo je strašno, djeca plaču, ne mogu disati

Kockice oko toga kako je došlo do stravične nesreće na pružnom prijelazu kod Niša još se slažu, a kako je sve izgledalo na mjestu nesreće govori i priča oca koji je, kada je čuo za nesreću, hitno pojurio k svojoj kćeri za koju je znao da se nalazi u autobusu.

“Pozvala me kćerku koja je bila u autobusu. Kada sam se pojavio tamo, bilo je strašno. Svi su tražili pomoć, svi su bili bespomoćni. Djeca mlada plaču, ne mogu disati, krkljaju”, priča potresen roditelj Milan Lazić iz Novog Sela za Blic.

Situacija koju je zatekao bila je stravična. Poznavao je djecu koja su bila u autobusu pa je tako brzo pozvao i njihove roditelje. Zatim je, kako je ispričao, uzeo svoju kćerku i još jednu djevojčicu i prevezao ih do Kliničkog centra.

“Uzeo sam kćerku i još jednu djevojčicu sa slomljenim rebrima i povezao sam ih do Kliničkog centra. Ta djevojčica ima nagnječenu jetru i polomljena rebra. Moja kćerka ima natečeni desni kapak i ne vidi trenutno na tom oku”, kaže Milan Lazić.

Dvoje njihovih vršnjaka, Aleksa Dimitrijević i Marijana Kocić, poginuli su u nesreći. Aleksa, učenik srednje građevinske škole, nastradao je na licu mjesta, dok se s Marijanom sudbina opasno poigrala. Ona je zakasnila na autobus kojim je svakodnevno išla i ušla u sljedeći, autobus smrti.

Dvoje šesnaestogodišnjaka, dječak i djevojčica, koji su se nalazili u autobusu kada ih je udario vlak još se bore za život.

Direktor Centra za anesteziologiju i reanimaciju prof. dr Radmilo Janković rekao je za Blic da je stanje djevojčice kritično i da se nalazi na aparatu za ventilaciju, poslije operacije, dok je kritično stanje i njenog vršnjaka.