ŠPD Unsko-sanske šume: Poslovanje prilagodili situaciji

Sume

Kriza zbog koronavirusa, uveliko se odrazila i na poslovanje ŠPD Unsko-sanske šume , koje su morale pronaći način da se prilagode novonastalim okolnostima 

USK, 5. jula -  Disbalans u odnosu ponude i potražnje , možda po prvi put  prisilio ih je da se aktivno uključe u tržišnu utakmicu i traže kupce za svoje proizvode. U tom pravcu između ostalog povećana je prodaja ogrjevnog drveta, a ove godine  svi građani mogu u šumarijama  kupiti metrice , ali i dugo drvo. 

Kako bi osigurali  maksimalnu radnu učinkovitost i poslovnu funkcionalnost, te zadržali rezultate rada ostvarene prethodnih godina Unsko-sanske šume  zbog specifične situacije u kojoj su se našle u ovoj godini , odnosno okolnostima veće ponude od potražnje  bile su prisiljene mjenjati kurs.Odnosi se to i na nabavku ogrjevnog drveta

Ovakva odluka  posebno je obradovala penzionere . Više od 5000 penzionera naručilo je drva u ukupnom iznosu od 40.000 metara prostornih .  Drva su već isporučena u Ključu, Sanskom Mostu, Bosanskom Petrovcu, u Bosanskoj Krupi 90%.  Jedino u Bužimu se čeka na početak isporuke .  Cijenu  diktira udaljenost od  šumarija koje za njih vrše isporuku .

Na ovakav način kaže Kaljiković  nastoje stabilizirati energetsku situaciju u Kantonu, te omogućiti svom stanovništvu da dođe do ogrjevnog drveta po povoljnijim cijenama u odnosu na slobodno tržište.