Specijalna savjetnica UN-a za prevenciju negiranja genocida: Incidenti pokazuju ne postoji poštovanje prema onima koji žaluju

nderitu

Činjenice su nepobitne, u Srebrenici se desio genocid, kazala je Nderitu

Specijalna savjetnica Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida Alis Vairimu Nderitu (Alice Wairimu) govorila je na Međunarodnoj konferenciji Heroine Srebrenice gdje je istakla važnost Majki Srebrenice u odgajanju novih generacija koje ne mrze i ne žele osvetu i odmazdu nakon počinjenog genocida 1995. godine.

Nderitu je kazala da je nakon što je prvi put došla u Srebrenicu, u Potočare da sa preživjelim žrtvama porazgovara i upozna ih odlučila doći ponovo i da od tada nosi Cvijet Srebrenice i ukazuje na užasna dešavanja u Srebrenici i Potočarima.

- Također sa ovdje vidjela nišane dojenčadi, djece koji su ubijeni u genocidu prije nego što u mogli govoriti i hodati i znam da ovo bijelo u Cvijetu Srebrenice predstavlja njihovu nevinost - istakla je Nderitu.

Činjenice su nepobitne, u Srebrenici se desio genocid, kazala je Nderitu i da i dalje postoje oni koji to negiraju i da je važno da generacije koje dolaze ne budu odgajane da mrze.

- Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju donio je presude da je genocid počinjen ovdje u Srebrenici. Znamo da sva društva mogu imati indikatore rizika. Majke Srebrenice su mi rekle da su one se usmjerile na odgoj i podizanje djece koja neće biti fokusirana na odmazdu i osvetu i na taj način žele da prekinu taj krug - istakla je Nderitu,

Nderitu se osvrnula i na provokativne simbole i poruke.

- Danas vidimo provokativne poruke, simobile kako bi se podgrijale tenzije, strah i podjele među zajednicama. No ovi incidenti pokazuju ne postoji poštovanje prema onima koji bit treballi da dostojanstveno žaluju - navela je Nderitu.