Spidermen krajiških munara- Džabir iz Sanskog Mosta

.
Na prvi pogled minareti svih džamija su bijele boje. Posebno ako ih gledamo iz daljine. Međutim, ako se malo pažljivije pogleda, vidi se da ih je većina već zrela za farbanje. A kad se promjene boje i izgleda mogu uočiti i iz daljine, onda je stanje već kritično i krajnje je vrijeme da se pristupi rekonstrukciji i farbanju.

 

S obzirom na specifičnost posla i visinu, postoje tri načina da se minaret ofarba: sa dizalicom, sa skelom ili alpinistički, uz pomoć tehnika visinskog rada.

Alpinističkom metodom bavi se Džabir Sedić iz Sanskog Mosta. Osnovao je firmu prije nešto duže od pet godina i od tada je očistio, ofarbao ili rekonstruirao stotinjak minareta u više od 50 džemata.

Prvo uradimo pripreme, montiranje skele ili postavljanje alpinističke opreme s kojom će radnici moći pristupiti svakom dijelu koji će se farbati. Priprema podrazumijeva zaštitu i prekrivanje svih površina od prljanja i kapanja farbe, te uključuje čišćenje i restauraciju oštećenih dijelova betonskih ploha od kojih je munara napravljena. Nakon kvalitetno završene pripreme prelazi se na grundiranje, premazivanje cijele površine impregnacijom, kojoj je uloga napraviti identičnu podlogu za farbu kako bi se osigurali bolje prijanjanje i dugotrajnost završnog sloja farbe, opisao nam je Džabir svoj posao.

Kao zaljubljenik u alpinizam, ali imajući u vidu i ljubav prema džamijama jer je odrastao u imamskoj porodici, Džabir je našao način da spoji ugodno sa korisnim. Ono što radi ima i svoj tehnički naziv, a zove se industrijski alpinizam.

Specijalizirani građevinski radovi na visini od izvođača zahtijevaju top formu, odgovornost i oprez, ali i snagu koja ide uz mladost i gipkost

To je grana u privredi koja se bavi izvođenjem svih vrsta specijalističkih radova na visinama i teško pristupačnim mjestima, koristeći tehniku pristupa alpinističkim užetom. Mi smatramo da je industrijski alpinist – zanimanje, jer je to stalni posao u firmama koje se bave industrijskim alpinizmom. Pošto industrijski alpinist posao obavlja na svome radnom mjestu svakodnevno, potrebni su jaka fizička i psihička kondicija, zdravlje i školsko obrazovanje, jer industrijski alpinist nije samo alpinist, on je i majstor za obavljanje specijalističkih radova, ispričao nam je Džabir.

Pored džamija, često obavlja čišćenje i farbanje drugih visokih objekata, a u posljednje vrijeme sve češće ga pozivaju za “tree care” ili njemački “baumpflege” – sječu uz pristup alpinističkim tehnikama, piše Oslobodjenje.

Oblikovanje krošnje, uklanjanje mrtvih i slomljenih grana, liječenje stabla od napasnika, samo su neke od stvari koje se rade. Jer nekada je neophodno rezanje stabla, bez obzira na žice i popratne objekte.

Džabirova firma se zove Ankebut, što je kur’anski naziv za pauka, koji se u islamu inače smatra korisnim insektom. Njegova zajednica u Sanskom Mostu također ga smatra korisnim članom društva, a džematlije, gdje god je radio na minaretima, hvale ga i blagoslove zbog svježe bjeline koju im je donio.