Špijunska operacija UAE-a: Na meti bila i Michelle Obama

sp
UAE je špijjnirao i suprugu bivšeg katarskog emira, Iran, Tursku, pobunjenike u Jemenu i zvaničnike FIFA-e.


Špijuni iz Ujedinjenih Arapskih Emirata hakirali su uređaje katarske kraljevske porodice i presrele privatnu komunikaciju između nekadašnje prve dame SAD-a Michelle Obama i Njenog veličanstva Moze bint Nasser, stoji u novoj knjizi koju je napisala novinarka New York Timesa.

U ranijim novinskim izvještajima navedeno je da je UAE uz pomoć bivših američkih operativaca izvršio sofisticiranu obavještajnu operaciju, a meta su bili vladini zvaničnici, kancelarije Ujedinjenih nacija u New Yorku i zvaničnici Međunarodne fudbalske asocijacije (FIFA).

No, u subotu su, u isječcima iz knjige This is how they tell me the World ends autorice Nicole Perlroth, inače novinarke za cyber špijunažu, po prvi put izneseni navodi o nadzoru komunikacije elektronskom poštom iz 2015. između Michelle Obama i Moze, supruge bivšeg katarskog šeika Hamada bin Khalife Al Thanija.

U toj komunikacije govorilo se o ličnim stavovima, sigurnosnim temama i promjenama rasporeda u vezi govora Michelle Obama na godišnjem samitu o obrazovanju u Dohi.

Jedan američki operativac navodno je tokom operacije odstupio iz špijunskog programa i napustio Abu Dhabi.

„Bio je to trenutak kada sam rekao – ovo ne bismo trebali raditi, ne bismo trebali špijunirati te osobe“, rekao je bivši analitičar Američke agencije za nacionalnu sigurnost (NSA).

Špijunaža zbog Svjetskog prvenstva

U okviru projekta Raven, hakeri su koristili visokosofisticiranu opremu za cyber špijunažu kako bi Emiratima omogućili uvid u rad drugih vlada, naoružanih grupa i aktivista za ljudska prava koji su kritikovali UAE.

Korišten je čitav arsenal cyber alata, uključujući i platformu poznatu kao Karma, zahvaljujući kojoj su operativci upadali u telefone stotina aktivista, političkih lidera i osumnjičenih terorista.


FBI istražuje slučaj jer američki zakon zabranjuje hakiranje američke mreže ili krađu komunikacije Amerikanaca.

Jedna od primarnih meta bio je Katar, a špijunirani su i Iran, Turska i pobunjenici u Jemenu.

Godine 2010., Katar je bio u centru pažnje svijeta nakon što je dobio organizaciju Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022. Četiri godine poslije, operativci UAE-a su ciljali na direktore FIFA-e i osobe koje su bile uključene u kampanju Katara, sa namjerom da dođu do informacija koje bi mogle naštetiti ugledu te zemlje.

UAE nije zvanično komentirao špijunsku operaciju, ali je rekao da se suočava sa prijetnjom naoružanih grupa, te da radi sa SAD-om na protuterorizmu.