Špirić: Zakonskim rješenjima omogućiti profesionalan rad medija

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić rekao je da je uloga parlamenata da tragaju za najboljim zakonskim rješenjima koja će omogućiti slobodan, nepristrasan i profesionalan rad javnih medijskih servisa, što je odlika demokratski uređenog društva.

Obraćajući se na 21. Cetinjskom parlamentarnom forumu, čija je ovogodišnja centralna tema bila posvećena odnosu parlamenata i medija i ulozi i odgovornosti koju imaju u promociji kulture političkog dijaloga, Špirić je istakao da je BiH svjesna preporuka Evropske komisije u kojima se zahtijeva poštovanje i obezbjeđivanje uslova za slobodan rad medija i javnih medijskih servisa.

Ocjenjujući da svijet ulazi u eru u kojoj ima sve više lažnih vijesti, a građani gube povjerenje u medije, Špirić je naglasio da bi parlamenti trebali biti ključno mjesto za dijalog o ovim pitanjima, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Špirić se osvrnuo i na političku situaciju u BiH, ističući potrebu uspostavljanja dijaloga i postizanja konsenzusa o svim ključnim pitanjima s ciljem napretka i vraćanja povjerenja građana i u institucije i medije.

Cetinjski parlamentarni forum završen je usvajanjem zajedničke izjave, u kojoj je istaknut značaj medijskog pluralizma, ali i odgovornosti za javno izgovorenu riječ.

Učesnici skupa u zajedničkoj izjavi podvukli su i značaj transparentnosti vlasništva nad medijima, kao i donošenje odgovarajuće zakonske regulative u vezi s tim pitanjem.

Ukazano je i na potrebu daljeg razvoja profesionalnog pristupa, odgovornosti novinara, kao i poštovanja etičkih pravila, što bi parlamentarci, u okviru svojih nadležnosti, trebali snažno da podržavaju.

Učesnici Cetinjskog parlamentarnog foruma u istakli su u zajedničkoj izjavi da će, kroz svoju javnu ulogu, biti promoteri kulture političkog dijaloga, te stvaranja ambijenta za sučeljavanje mišljenja uz poštovanje i uvažavanje drugačijeg mišljenja, s ciljem sveukupnog društvenog napretka.

Osim najviših zvaničnika i predstavnika parlamenata iz regiona, pozivu predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića za učešće u radu ove regionalne parlamentarne inicijative odazvali su se predstavnici javnih medijskih servisa, te međunarodnih i nevladinih organizacija koje se bave radom medija.