SPLIĆANIN KOJI SE VRATIO IZ KINE 'Svi pametuju, a mene nitko nije ni nazvao ni pregledao! Svojevoljno sam odlučio 14 dana ostati u izolaciji kod kuće'

split
- Evo dok slušam u prilogu Dnevnika HTV-a izjavu dr. Krunoslava Capaka, ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), ne znam bih li se smijao ili plakao. Čovjek je izjavio kako će osobe koje su došle iz Kine na dnevnoj bazi kontaktirati epidemiolozi i da će se tako provjeravati ima li ta osoba temperaturu, odnosno bilo kakve simptome koji bi mogli upućivati na novi koronavirus.

Kako kaže dr. Capak, ako osoba nema simptome onda je sve O.K., a ukoliko ima pokreće se mehanizam dijagnostike i eventualne hospitalizacije i izolacije. Evo, ja sam već četiri ili pet dana u Splitu, ušao sam iz Kine preko Dohe u Hrvatsku, a da me nitko nije ni pogledao, a kamoli pregledao.

Također me nitko od epidemiologa u ovih četiri ili pet dana nije kontaktirao, odnosno ne da me nije kontaktirao, već sam se ja njima javio kada sam došao u Split.

Telefonski broj epidemiologa u Splitu dao mi je prijatelj i tako sam stupio s njima u kontakt - kaže za Slobodnu Dalmaciju Splićanin srednje životne dobi, koji već godinama živi i radi u Kini kao diplomirani inženjer brodogradnje, a koji se kući vratio zbog novog koronavirusa i sada boravi u izolaciji kod svoje kuće.

- Ja sam u samovoljnoj izolaciji i neću iz kuće izlaziti 14 dana. Moram biti odgovoran i prema sebi i prema drugima. Nitko mi nije rekao da boravim kod kuće tih 14 dana, dok traje moguća inkubacija, to sam odlučio sam.

Štoviše, rečeno mi je da se normalno ponašam i da normalno živim. Dakle, po mišljenju epidemiologa, mogao sam sa šetati vani, odlaziti u kino, kazalište i normalno se družiti s ljudima, a inkubacija virusa traje, kako kažu stručnjaci, 14 dana i tijekom tog vremena druga osoba se također može zaraziti od osobe koja nosi virus u sebi - govori inženjer brodogradnje.

On se pita kako bi epidemiolozi došli do njega, odnosno nadzirali ga, da kojim slučajem on nije nazvao njih.

- Da se ja sam nisam javio splitskim epidemiolozima, oni uopće ne bi ni znali da sam ja bio u Kini i da sam se vratio doma. Kako bi oni uspjeli doći do mene, odakle bi znali moj broj mobitela ili adresu stanovanja. Izgleda mi da svi u Hrvatskoj nešto pametuju oko novog koronavirusa, a da se jako malo radi na samoj prevenciji.

Na otoku na kojemu sam u Kini radio i boravio samo je jedna osoba, dok sam ja bio tamo, imala simptome zaraze koronavirus i zaista mislim da ga ja nisam “pokupio”. No, ponavljam, ja na svoju ruku ostajem doma 14 dana, a u Hrvatskoj zahvaljujem svim epidemiolozima koji su me ovih dana nazivali i davali mi upute, te ih molim da me više ne nazivaju toliko – cinično veli naš sugovornik iz Splita.

Da se u Hrvatskoj, ali i svijetu, za sada podigla velika panika u vezi novog koronavirusa, mišljenja je i poznati hrvatski pedijatar iz Zagreba.

- Velika je panika. Do sada je od virusa, prema informacijama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), ali i prema informacijama iz Kine, preminulo 259 osoba. I to u državi koja ima oko 1,2 milijarde stanovnika.

Istovremeno, prošle godine u Hrvatskoj, koja ima oko četiri milijuna stanovnika, od komplikacija vezanih za gripu, službeno je preminulo 107 osoba.

Kod tih 107 osoba dokazano je kako su smrti nastupile kao komplikacija gripe, a bilo ih je zasigurno i više. Naravno, kada i jedna osoba umre, to je previše, ali mislim s obzirom na ove sadašnje brojke da se radi puno veća panika, negoli je potrebno - rekao je zagrebački pedijatar.

I dok većina europskih zemalja zabranjuje ili u najmanju ruku ograničava kretanje kineskih turista koji su u proteklom razdoblju ušli u njihove zemlje, dotle se Hrvatska hvali brojem kineskih turista koji su trenutačno u Hrvatskoj ili koji su u njoj bili od početka godine.

Tako iz Dubrovnika saznajemo da je u tom gradu od početka 2020. bilo 718 kineskih turista, a da su sada u tom prelijepom gradu 172 turista iz Kine. Naravno, ništa, pa ni koronavirus ne smije ugroziti hrvatske turističke rezultate.

Posljednjih dana se u Ministarstvu zdravstva sastaje tzv. krizni stožer u kojem se razgovara i donose odluke koje će se tek implementirati, sada kada je koronavirus na “vratima”, odnosno već ušao u Europu.

Tako je u petak navečer dala izjavu i dr. Maja Grba Bujević koja je, između ostalog, izjavila kako su “podignute mjere opreza za zemlje EU, a i mi ćemo također raditi nadzor granica, kao što radimo već i sada, ali ćemo malo još to intenzivirati”.

Nazvali smo dr. Maju Grbu Bujević koja nam je samo kratko izjavila kako nema vremena za razgovor.

- Kako rade nadzor granica, kada mene nitko nije ni pogledao kada sam stigao iz Kine preko Dohe na zagrebački aerodrom. Jednostavnije sam “ušao” u Zagreb, negoli u neki noćni klub. U noćnom klubu te na vratima barem pregleda redar, a ovdje nitko.

Pregledan sam termokamerom kada sam izišao iz Kine i kada sam sletio u Dohu. U Zagrebu i Splitu na aerodromima na mene i moju dvojicu kolega, koji su također došli iz Kine, nitko nije ni obraćao pažnju - govori za Slobodnu Dalmaciju drugi