Gradski Vijećnik Armin Amidžić: Spojite poluprazne škole i iskoristite jednu za privremene prostorije DZ Bihać

vijeć

U procesu rekonstrukcije oštećenog Dom zdravlja Bihać, ali prije svega organizacije primarne zdravstvene zaštite u Domu zdravlja Bihać evidentan je nedostatak liderstva kod samog osnivača ove zdravstvene ustanove koji je još prije četiri mjeseca bio dužan ponuditi rješenja prije svega oko organizacije primarne zdravstvene zaštite, a kasnije i izgradnji novog ili rekonstrukciji postojećeg Doma zdravlja.

Tako je posljednjih nekoliko mjeseci medijski prostor zatrovan negativnom atmosferom u Skupštini USK i traženjem šesnaeste ruke, dok su suštinski problemi koji su obaveza izabranih zvaničnika koji za rješavanje istih primaju visoke plate pale u drugi plan, pa se stekne osjećaj da dobar broj osoba u političkim strukturama nisu dužni da građanima ponude protuvrijednost u radu za plate koje im građani obezbjeđuju.

Za nerješavanje problema oko organizacije primarne zdravstvene zaštite neko mora snositi odgovornost.

Neobezbjeđivanje alternativnog prostora u kojem bi se organizirala zdravstvena zaštita kako dolikuje čovjeku, ali i dignitetu zdravstvenih radnika jedino se može tumačiti izostankom političke volje, jer rješenja itekako postoje!

Vidjeli smo to na primjeru drugih ustanova koji su boravili u neuslovnim prostorijama, a za koje se danas plaćaju masne kirije. Dakle radi se samo o volji, kada se nešto želi to se i uradi. Nedopustivi su ovi dupli aršini koji pokazuju da ni osnovno pravo svakog čovjeka ono na zdravlje nije prioritet u današnjem vremenu.

Poziv u kojem se tražilo da se iskaže interes privatnih lica koja bi mogla ponudi alternativni smještaj za dom zdravlja bio je očito samo farsa ili kupovanje vremena. Da postoji istinska volja iza koje će odgovorni lideri stati, do sada se putem spajanja nekoliko gradskih škola, koje svakako imaju problem sa praznim učionicama i nedostatkom učenika, moglo doći do jednog objekta u kojem bi primarna zdrvastvena zaštita bila organizirana, ali kako obično biva u isprepletenim nadležnostima, i odustvu odgovornosti izabranih zvaničnika u pet mjeseci niti jedno rješenje nije ponuđeno.

Gradsko vijeće Bihać organizuje već drugu tematsku sjednicu na kojem raspravlja o elaboratima struke i mogućim riješenjima, obavezuje poslanike i Vladu USK da nešto učine, ali smo očito kao najveći gradski organ neozbiljno i nedovoljno shvaćeni, pa i u zahtjevima da Dom zdravlja prebace u nadležnost grada pa da se sami uhvatimo u koštac sa rješavanjem ovih problema.

Prije desetak dana usvojen je Budžet USK-a, tom prilikom mnogobrojni skupštinski poslanici isticali su projekte za koje su se izborili u općinama i gradovima iz kojih dolaze, Bužima, Ključa, Cazina itd. Na žalost, niko iz Bihaća se nije pohvalio da su osigurana sredstva za Dom zdravlja Bihać. Nije bilo političke volje da se u ionako napuhanom budžetu Unsko sansko kantona nađe 2 – 3 miliona KM za zdravstvenu ustanovu koja spašava živote i zdravlje 60.000 građana Bihaća.

Nakon kritika na taj račun, pojedini poslanici i Premijer USK-a govorili su da se sredstva za izgradnju ili rekonstrukciju zgrade Doma zdravlja Bihać nalaze unutar Granta za sve domove zdravlja USK-a što je praktički i finansijski, po meni, nemoguće.

Finansijski nemoguće iz razloga što bi 90% tih sredstava onda dobio samo Dom zdravlja Bihać, a drugi domovi zdravlja USK-a skoro ništa. Praktički nemoguće jer se sredstva granta ne mogu trošiti na kapitalne projekte. Da je postojala iskrena volja da se sredstva za Dom zdravlja Bihać izdvoje, ona bi bila planirana u Budžetu USK na razdjelu Kapitalni transferi i bila jasno naznačena stavka za Dom zdravlja Bihać.

Kako je Premijer USK izjavio da će on iskoristiti svoje pravo koje ima da 10% unutar Budžeta preraspodjeli, ja će evo pokušati pomoći premijeru da identifikujemo stavke u Budžetu USK-a sa kojih se jednostavno mogu preraspodjeliti sredstva za Dom zdravlja Bihać:

1. Grant nižim nivoima vlasti u Budžetu USK-a planiran je u iznosu od 2 milona KM, a kako ta stavka obično služe za kupovinu podrške unutar Skupštine, odnosno za gradnju cesta, cestica i drugih ličnih projekata skupštinskih poslanika, predlažem da se taj iznos preraspodjeli na izdradnju Doma zdravlja Bihać.

2. Sredstva koja su doznačena od Vlade FBiH za sanaciju posljedica migrantske krize, od kojih Bihać nije dobio ni jednu konvertibilnu marku, još uvijek nisu utoršena.

Npr. preko 500.000 KM za projekat „Siguran grad“ koji se trebao realizirati u Bihaću, koji iz nepoznatih razloga nikad nije započet. Kako Premijer tvrdi da ta sredstva nisu nenamjeniski utrošena, odnosno da se nalaze na računu trezora, predlažem da se i taj iznos preraspodjeli za izgradnu Doma zdravlja Bihać.

Dakle, ako Premijer stvarno ima iskrenu namjeru da iskoristi svoje pravo i da unutar Budžeta USK-a preraspodjeli sredstva za Dom zdravlja Bihać, kad to već nije Skupština uradila prilikom usvajanja Budžeta, predlažem da to uradi već u narednoj sjednici i objavi taj ZAKLJUČAK o preraaspodjeli sredstava kako bi građani Bihaća znali da nisu i ovaj put slagani.