Spomen-soba za ubijenu djecu

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić ugostio je predstavnike Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. predvođene predsjednikom Fikretom Grabovicom, s kojima je razgovarao o finansijskoj podršci u realizaciji projekta Spomen-sobe za ubijenu djecu Sarajeva.

Predstavnici Udruženja predstavili su projekat Spomen-sobe za ubijenu djecu koja će biti smještena neposredno iznad Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva u Ulici Džidžikovac 3 koji je ustupila Općina Centar.

Načelnik Semir Efendić iskazao je spremnost za podršku ovom projektu, istakavši njegov historijski značaj za generacije koje dolaze i sve one koji žele znati istinu o onome što se dešavalo u glavnom gradu BiH od 1992. do 1995. Kazao je da je, nažalost, veliki broj ubijene djece iz općine Novi Grad, kojoj će to biti Spomen-soba.

- Važno je da, pored spomenika kojih imamo na više lokacija u Novom Gradu, imamo i Spomen-sobu za svu djecu ubijenu u gradu Sarajevu. Bit će to mjesto koje će podsjećati na stradanja naših sugrađana, naročito djece, i opominjati buduće generacije na sve ono kroz šta su prošli stanovnici Sarajeva u periodu agresije na BiH, naveo je Efendić.

Fikret Grabovica rekao je da je projekat pripremljen i da su sada u fazi obezbjeđivanja sredstava za adaptaciju prostora kako bi ga prilagodili potrebama krajnje namjene.

- Očekujemo da će adaptacija prostora krenuti u narednim danima, a naša namjera je da Spomen-soba bude završena i otvorena 5. maja 2020, kada će se održati manifestacija Dan sjećanja na ubijenu djecu, rekao je Grabovica.