Spomenik za 23 ubijena mališana

Općina Novi Grad u prošloj godini izdvojila je oko 150.000 KM za izgradnju spomen-obilježja šehidima, poginulim borcima Armije RBiH i ubijenoj djeci, te sanaciju, rekonstrukciju i održavanje mezaristana.

U znak sjećanja na šehide i poginule borce sa Mojmila i Turkušića u toku je izgradnja spomen-obilježja na platou kod eko-kuće na Mojmilu.

 

Ploče

U spomen na ubijenu djecu naselja Vitkovac, na ulazu u Potur Šahidijinu ulicu, kod sportskog igrališta, gradi se spomen-obilježje koje će biti podsjetnik na nevine žrtve koje su pale tokom agresije na BiH. Spomenik će biti obložen mermernim pločama, na kojima će biti ispisana imena dvadeset troje ubijene djece, a sam plato će biti hortikulturno uređen i opremljen klupama za sjedenje.

Tajib Delalić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo, kazao je da su u proteklom periodu izgrađena brojna spomen-obilježja da se ne zaborave oni koji su dali živote u odbrani od agresije. Jedno od najvrednijih spomen-obilježja u BiH je Centralno spomen-obilježje kod zgrade Općine Novi Grad, gdje je uklesano više od 1.960 imena šehida i poginulih boraca Armije RBiH, koji su dali živote za državu BiH. Ispred njega je fontana sa spomenikom herojima Safetu Hadžiću i Safetu Zajki.

- S obzirom na to da su spomen-obilježja koja su ranije građena imala mesingane ploče koje su vremenom oštećene, mi smo ih obnovili. Dotrajale mesingane ploče zamijenjene su kamenim postamentima koji su trajni. Natkrili smo i autobus u Sokolini kod Ilijaša u kojem je izvršen masakr nad 48 Bošnjaka s područja Ahatovića i Dobroševića. U narednom periodu radit ćemo njegovu konzervaciju, da se uvijek sjećamo ljudi koji su ubijeni u autobusu, ali i onih koji su preživjeli taj strašni masakr, istakao je Delalić.

 

Škole

Dodao je da je u toku i izgradnja hair-česme u parku Sportsko-rekreacionog centra Srce u Buča Potoku.

Vrlo brzo počet će rekonstrukcija spomen-obilježja kod škola “Behaudin Selmanović” u Briješću, “Fatima Gunić” u B fazi Alipašinog Polja, te u naselju Mojmilo, kod MZ-a Olimpijsko Selo.