Spor oko Izbornog zakona može i mora riješiti samo OHR

Sudeći po raspoloženju stranačkih tabora pred sutrašnji, odlučujući duel, nikakvog pomaka neće biti i u takvoj situaciji ostaje još samo jedan izlaz iz duboke krize: da OHR nametne rješenja obvezujuća za sve.

Centralna izborna komisija  Bosne i Hercegovine raspisat će 7. maja Opće izbore koji će biti održani u oktobru ove godine, a sutrašnji sastanak federalnih stranačkih čelnika o nužnim promjenama Izbornog zakona, praktično je posljednja prilika da se izbori raspišu s utvrđenim pravilima.

Teoretski je moguće promijeniti Izborni zakon i nakon raspisivanja izbora, ali je mala mogućnost da će stranački lideri dva tri mjeseca pred izbore dogovoriti općeprihvatljiva rješenja koja nisu usjela pronaći proteklih mjeseci pa i godina.

U tom kontekstu treba čitati i današnje saopćenje visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Federice Mogherini i evropskog komesara za proširenje i politiku susjedstva Johannes Hahn i njihov apel stranačkim liderima da iskoriste sutrašnju piliku i dogovore provodiva i općeprihvatjiva rješnja, jasno kazavši da budući izborni rezultati ne mogu biti talac partijskih interesa.

Izrazili su očekivanje da bh. lideri bez odgađanja postignu kompromis u najboljem interesu svoje zemlje, upozorivši da, ukoliko se rezultati općih izbora ne budu mogli implementirati, formiranje nove vlasti bi moglo biti ugroženo.

No, sudeći po raspoloženju stranačkih tabora pred sutrašnji, odlučujući duel, nikakvog pomaka neće biti i u takvoj situaciji ostaje još samo jedan izlaz iz duboke krize: da OHR nametne rješenja obvezujuća za sve. OHR ima i pravo i obavezu da to uradi jer su predmet spora upravo ona rješenja koja je nametnuo OHR 2012. godine.

Naravno da bi bilo bolje ako bi domaći akteri pronašli kompromis, ali to je samo lijepa i posve nerealna želja.