Spriječeno krijumčarenje 13 migranata

migranti
Obavljen je pretres dvije osobe koje su upravljale čamcem

 

Pripadnici Jedinice granične policije Zvornik u ranim jutarnjim satima, na području općine Zvornik, u mjestu Kozluk, spriječili su krijumčarenje migranata, uz pomoć Posebnog tima za sprečavanje nezakonitih migracija.

Nakon što su, prilikom nadzora državne granice i uz korištenje specijalističke opreme, uočili čamac iz Republike Srbije, koji je plovio rijekom Drinom prema teritoriju BiH, pripadnici JGP Zvornik zaustavili su čamac u kojem se nalazilo 13 osoba afroazijskog porijekla, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Pod nadzorom dežurnog tužioca Tužilaštva BiH i prema naredbi sudije za prethodni postupak Suda BiH, obavljen je pretres dvije osobe (po izjavi državljani Afganistana), koje su upravljale čamcem, osumnjičene za počinjenje krivičnog djela "krijumčarenje osoba". Obje osobe su lišene slobode i iste će u zakonskom predviđenom roku biti predate tužiocu Tužilaštva BiH uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Preostalih 11 krijumčarenih osoba koje su izjavile da dolaze iz Eritreje, Afganistana, Sudana, Pakistana, Toga i Sirije, bit će saslušano u svojstvu svjedoka uz pomoć ovlaštenog prevoditelja te predati nadležnoj Službi za poslove sa strancima na daljnje postupanje.