Spriječeno krijumčarenje 15 stranih državljana

Službenici Jedinice granične policije Trebinje u srijedu su spriječili krijumčarenje sedmero državljana Iraka iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu.

Otkriveni su graničnom kontrolom BMW-a, nacionalnih oznaka Velike Britanije, u graničnom pojasu na području Gacka. Vozilom je upravljao M.B.Y. (1986.), državljanin Velike Britanije. Prema nalogu tužioca Tužilaštva BiH M.B.Y. lišen je slobode zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „krijumčarenje ljudi“, te uz izvještaj o krivičnom djelu predat Tužilaštvu BiH. Vozilo i drugi dokazni materijali privremeno su oduzeti. U skladu s Zakonom o strancima državljani Iraka su prekršajno procesuirani i predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima na daljnje postupanje.

Istoga dana, službenici Jedinice za podršku i kontrolu Terenskog ureda Istok Višegrad Granične policije BiH na putnoj komunikaciji Ustiprača-Rogatica otkrili su dva taksija u kojima se nalazilo osam stranih državljana. Vozilima su upravljali bh. državljani V.P. (1956.) i B.M. (1964.). U trenutku kontrole migranti nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u razgovoru sa službenicima Granične policije izjavili su da dolaze iz Indije. U toku je daljnji rad na ovom predmetu.