Sramotno je da strani zvaničnici bh. vlasti mole da rade za državu i građane

Evidentno je da su i Palmer i Nelson svjesni čiji su propusti doveli do toga da iz Bihaća gledamo skoro tragične slike

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Metju Palmer (Matthew Palmer) stigao je jučer u našu zemlju, a kako je „Avaz“ jučer i najavio, on je u pratnji američkog ambasadora u BiH Erika Nelsona (Eric) boravio u Bihaću, gdje je s tamošnjim zvaničnicima razgovarao o migrantskoj krizi koja potresa Unsko-sanski kanton.  

Činjenica da je Palmer prvo posjetio Bihać, gdje posljednjih dana kulminira migrantska kriza napadima i na građane i na policiju, jasan je znak vlastima na državnom nivou koji su to prioriteti kojima se trebaju baviti.

Upiranje prstom 

Palmerova i Nelsonova posjeta gradu na Uni uslijedila je upravo na dan kada je propao pokušaj da rasprava o problemima s kojima je Unsko-sanski kanton suočen duže od godinu, bude otvorena u Parlamentu BiH.

I dok se za bh. političare, očigledno, problem s prekidom sjednice i završio i nikome od nadležnih iz Sarajeva nije palo na pamet  da ode jučer u Bihać, gdje je gorjelo, žalosno je i apsurdno da im zvaničnici drugih zemalja upiru prstom u očigledan problem i našim vlastima moraju govoriti da rade svoj posao u svojoj zemlji, za šta ih građani debelo plaćaju.

Evidentno je da su i Palmer i Nelson, kao uostalom i ostatak međunarodne zajednice, svjesni čiji su propusti doveli do toga da iz Bihaća gledamo skoro tragične slike poput one jučerašnje u kojoj policija po kućama traži migrante i pokušava uvesti red u svojoj avliji.

Utvrditi strategiju

Jasno je to iz zaključaka s jučerašnjih sastanaka dvojice američkih zvaničnika s predstavnicima vlasti u Bihaću, odakle su poručili da država mora imati strategiju za rješavanje ovog problema.

Zna se da je država u ovom slučaju Vijeće ministara i Ministarstvo sigurnosti, u čijoj su isključivoj nadležnosti migracije i migranti. A strategija upravljanja migrantskom krizom je dokument koji su državne vlasti davno trebale usvojiti. I provoditi ga.

Zato je ovo krajnji čas da se te institucije počnu baviti svojim poslom i da Unsko-sanski kanton, tamošnje vlasti i građani konačno osjete brigu te države.

Novi sastanci 

Očekuje se da će Palmer i Nelson slične poruke, kada su migranti u pitanju, prenijeti već u ponedjeljak Draganu Mektiću, ministru sigurnosti BiH, s kojim će se sastati u Sarajevu. Iste poruke uputiti će potom i drugim zvaničnicima s kojima će razgovarati naredne sedmice.